Binnenland

Sekteleider en moordenaar Charles Manson (83) overleden

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Sekteleider en moordenaar Charles Manson (83) overleden

Sekteleider Charles Manson is overleden. Dat melden de plaatselijke autoriteiten. De voor moord veroordeelde 83-jarige Manson werd vorige weekdonderdag naar het ziekenhuis gebracht.

De sekteleider overleed op zondagavond lokale tijd in een ziekenhuis in Kern County in Californië. Manson, die een hakenkruis op zijn voorhoofd had getatoeëerd, werd in 1971 ter dood veroordeeld voor de moord op onder anderen de 8,5 maanden zwangere Sharon Tate. De toenmalige vrouw van regisseur Roman Polanski werd in augustus 1969 samen met zes anderen gedood door de sekte van Manson. Omdat Californië in 1972 de doodstraf afschafte, werd zijn straf omgezet in levenslang.

'Helter Skelter'

De sekteleden van Manson vermoordden de zwangere actrice in haar huis. Ook vier andere aanwezigen werden gedood. Een dag later overviel de sekte een zakenman en zijn vrouw in hun huis. Ook zij werden vermoord. Met bloed schreven de sekteleden woorden op de muren, zoals "Pigs" en "Helter Skelter". De bedoeling van Manson was om met de moorden een rassenoorlog te ontketenen. Dat idee had hij gekregen door zijn eigen interpretatie te geven aan het Beatles-nummer Helter Skelter.

Tijdens de behandeling van de zaak hield Manson vol dat hij onschuldig was en dat het de schuld van de maatschappij was. Vier leden van de Manson Family, zoals de volgers van de sekteleider werden genoemd, werden ook tot levenslang veroordeeld voor de moorden. Eentje stierf in 2008. Drie anderen zitten nog achter de tralies. Zij hebben meerdere malen om gratie gevraagd, net zoals Manson zelf ook meerdere malen deed, maar dat werd telkens afgewezen.

In januari van dit jaar werd Manson opgenomen in het ziekenhuis. Volgens entertainmentsite TMZ wegens inwendige bloedingen. Vorige week donderdag moest hij opnieuw naar het ziekenhuis. Toen werd door verschillende bronnen al gezegd dat het een kwestie van tijd was, voordat Manson zou overlijden.

Ster advertentie
Ster advertentie