Femicide moet eerder herkend worden volgens demissionair kabinet
- Nieuws
- Femicide moet eerder herkend worden volgens demissionair kabinet
Het demissionaire kabinet presenteerde een plan van aanpak om femicide in Nederland tegen te gaan. Femicide, oftewel vrouwenmoord, wordt voornamelijk gepleegd door (voormalige) partners of familieleden. Van alle gedode vrouwen in Nederland is vier op de vijf omgebracht door iemand uit hun huiselijke kring. Schokkende cijfers waar iets aan moet gebeuren vindt het kabinet.
Tegengaan femicide met plan van aanpak van demissionair kabinet
Video niet beschikbaar
Tessel ten Zweege schreef het boek Tot de dood ons scheidt, dat gaat over femicide. Ze noemt de vier pijlers uit het plan van aanpak: "Het kabinet wil meer onderzoek gaan doen naar femicide, wat zijn de risicofactoren bijvoorbeeld? En vervolgens dat meer mensen op de hoogte zijn van deze risicofactoren, en dan niet alleen hulpverleners en politie, maar ook burgers. Ze willen een betere aanpak van daders en betere hulpverlening voor slachtoffers en ze zetten in op primaire preventie."
Femicide is iets dat zich achter de voordeur afspeelt. Dat is een zorgelijk maatschappelijk probleem volgens Ten Zweege. Femicide wordt 'de meest voorspelbare moord' genoemd, omdat het altijd een zelfde soort script volgt licht Ten Zweege toe. "Een relatie ontwikkelt zich heel snel, er is heel snel sprake van intense intimiteit en zo escaleert dat steeds verder. Het probleem is dat mensen niet op de hoogte zijn van de kennis die er al over femicide is."
Zorgprobleem
Ten Zweege is van mening dat femicide als zorgprobleem moet worden benaderd. Hiermee ligt de focus op het redden van vrouwenlevens in plaats van het wreken van hun levens. In het plan van aanpak van het kabinet wordt femicide opgenomen in het wetboek van strafrecht. Femicide is een maatschappij breed probleem en komt voor in alle lagen van de samenleving. "Het is een enorme klus om het aan te pakken, maar er zijn veel goede organisaties die zich hiervoor inzetten, bijvoorbeeld Emancipator. Zij geven cursussen aan mannen over hoe zij op een geweldloze manier conflicten kunnen uitpraten of hoe mannen een afwijzing kunnen incasseren."
Nabestaanden
Het plan van aanpak is door het kabinet aan twee nabestaanden van femicide aangeboden, een belangrijk moment volgens Barbara Godwaldt, zij verloor haar zus aan femicide: "Wij als nabestaanden weten hoeveel verdriet dit geeft, we weten ook de lijdensweg die de slachtoffers ondergaan hebben. Vandaag is een mijlpaal omdat er erkenning komt voor wat er gebeurd is en omdat nieuwe slachtoffers wellicht voorkomen kunnen worden door dit nieuwe aanpakplan."
Het is de bedoeling dat nabestaanden ook bij de verdere uitwerking van het plan betrokken worden.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.