Binnenland

Spiegels, uitlaten en autosturen steeds populairder onder autokrakers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spiegels, uitlaten en autosturen steeds populairder onder autokrakers

Autokrakers richten zich de laatste jaren op het stelen van specifieke auto-onderdelen. Vooral het stuur, de uitlaat en de spiegel nemen toe in populariteit. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), die zijn ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. De diefstal van autosturen is van 2017 tot en met 2020 toegenomen met 64 procent, het wegnemen van spiegels is gestegen met 71 procent en de diefstal van uitlaten zelfs met 900 procent. Het LIV pleit voor een Europese databank voor serienummers van auto-onderdelen, om heling te voorkomen.

#19 - Het Onderzoeksbureau: Spiegels, uitlaten en autosturen steeds populairder onder autokrakers - Het Misdaadbureau

Diefstal van spiegels neemt vooral toe bij Tesla’s, zo blijkt uit de cijfers. Die spiegels zijn namelijk heel specifiek, omdat er camera’s in zitten. Daarom is er veel vraag naar op de zwarte markt, ziet André Bouwman, adviseur bij het LIV. "Jongens die gaan stelen gaan met een boodschappenlijstje op pad. Door de waarde van die Tesla-spiegels zijn ze heel populair geworden bij dieven."

Sturen winnen aan populariteit omdat er volgens het LIV steeds meer vraag is bij autobezitters naar een nieuw stuur, bijvoorbeeld een sportstuur met allerlei snufjes erop. "Dus stelen criminelen dat met speciaal gereedschap, waardoor het stuur niet wordt beschadigd”, zegt Ron van der Ploeg, adviseur politie bij het LIV. ,,En die verkopen ze dan voor een paar honderd euro via helers door aan garages."

Uitlaat Toyota Prius

De grootste stijging zit de afgelopen jaren in gestolen uitlaten. Dat komt voornamelijk omdat katalysatoren, een onderdeel van de uitlaat, bestaan uit metalen die de laatste jaren steeds meer geld waard worden. Dit jaar werden er volgens het LIV 3370 katalysatoren gestolen. Driekwart daarvan werd sinds 2017 gestolen vanonder de Toyota Prius vandaan, omdat de specifieke metalen van deze auto de laatste jaren extra veel opleveren.

Als een auto-onderdeel gestolen wordt, komt het zelden terug bij de rechtmatige eigenaar. Dat komt volgens het LIV omdat de serienummers van auto-onderdelen niet openbaar zijn. "Automerken zouden alle serienummers van auto-onderdelen in een auto ter beschikking moeten stellen aan hun klanten”, zegt LIV-adviseur André Bouwman. "Dan pas kun je bijvoorbeeld een Europese databank creëren met gestolen auto-onderdelen erin, waardoor iedere garage kan controleren of iets van diefstal afkomstig is."

Die oproep wordt gesteund door Europarlementariër Caroline Nagtegaal van de VVD. "Als je een auto koopt zou je alle informatie over je auto moeten krijgen, inclusief serienummers. Verder zou een databank met serienummers van gestolen auto-onderdelen op zijn minst toegankelijk moeten zijn voor opsporingsdiensten."

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom en Onno den Hollander elke twee weken in een wereld van misdaad of misstanden duiken. Luister via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie