Binnenland
NOSNTR

Meerderheid Nederlanders wil Oekraïners ruimhartig opnemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meerderheid Nederlanders wil Oekraïners ruimhartig opnemen

78 procent vindt dat Nederland vluchtelingen uit Oekraïne "ruimhartig moet opnemen". Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat I&O Research deed onder 2132 Nederlanders in opdracht van de NOS.

Video niet beschikbaar

In 2020 is er ook een onderzoek gedaan naar de mening over vluchtelingen in Nederland. Mensen waren toen een stuk minder positief. “Over het algemeen zijn Nederlanders niet zo heel ruimhartig als het gaat om vluchtelingen”, vertelt onderzoeker Peter Kanne in Nieuws & Co. “Nederlanders zijn best wel terughoudend.”

Andere mening

Volgens Kanne komt de verandering doordat de vluchtelingen nu uit een gebied komen dat relatief dichtbij is voor Nederland. “Je kunt ze goed herkennen en wonen aan onze grens met Rusland.” Daarnaast zijn veel Nederlanders ook wel angstig voor de acties van Rusland. “Mensen vragen zich af: komt het hierna onze kant op. Mensen kunnen zich daarom goed inleven.”

Oekraïne

Ook zijn er wat andere meningen veranderd. Zo kijken er meer mensen positief tegenover Oekraïens EU-lidmaatschap. “Daar staat nu 55 procent positief tegenover, dat was 46 procent in 2016, ten tijde van het Oekraïne verdrag.” De beeldvorming rondom Oekraïne is nu ook anders. “Er zat ook een ander regime en het is heel erg veranderd door de agressie van Poetin en Rusland. De Oekraïners worden ook in de handen en armen gedreven van het Westen en Nederland.”

Besluiten

Net als het opvangen van vluchtelingen, zijn Nederlanders nu ook meer bereid om impactvolle maatregelen te nemen tegen Rusland. Zoals van het Russische gas afstappen. “Zelfs als dat ten koste gaat van hogere gasprijzen of als het de economie zal schaden. Driekwart tot tweederde staat daarachter.” Ook is Gronings gas weer een optie. “In Groningen zijn ze daar minder enthousiast over, maar je ziet dat 42 procent daar mee eens zou zijn.”

NC peter kanne i&O

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie