Binnenland
KRO-NCRV

Heeft het kabinet de coronacrisis tot nu toe goed aangepakt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft het kabinet de coronacrisis tot nu toe goed aangepakt?

Premier Rutte kondigde gisteren wéér een versoepeling aan. Vanaf 15 juni mogen we weer binnen Europa met vakantie. Voorzichtig kijken we terug op de afgelopen weken. Heeft het kabinet de coronacrisis tot nu toe goed aangepakt?

"Ik vind dat ze het niet goed hebben aangepakt, grosso modo", zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en crisisdeskundige. "In tegenstelling tot de richtlijnen van de regering zélf is er geen kosten-batenanalyse gemaakt van de maatregelen."

'Volslagen idioot'

Helsloot wijst erop dat half maart het reproductiegetal zonder de lockdown al onder de 1 kwam. Het sluiten van de scholen was volgens hem een onnodige maatregel waartoe besloten is zonder wetenschappelijke onderbouwing, maar vanuit politieke druk. "Als je daarin meegaat als regering, is dat toch volslagen idioot?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Natuurlijk mag je zeggen: er was grote politieke druk. Maar er was geen wetenschappelijke onderbouwing voor en u vraagt mij als wetenschapper wat ik daarvan vind."

Zorg

Ook wat de zorg betreft hekelt Helsloot het feit dat er geen kosten-batenanalyse gemaakt is. In de strijd om de overbelaste zorg en ic-capaciteit te herstellen, is de rest van de zorg platgelegd door coronamaatregelen van het kabinet. Uit onderzoek blijkt dat de indirecte effecten daarvan, in levensjaren voor mensen, groter zullen zijn dan corona zelf.

Huzarenstukje

Communicatiespecialist Jan Driessen denkt dat het kabinet, en met name Rutte, het uitstekend heeft gedaan door Nederland bij elkaar te houden tijdens de crisis. "De samenleving is niet gebaseerd op wiskundige rekensommetjes, maar ook op emotie."

Volgens hem heeft Rutte het voor elkaar gekregen draagvlak te behouden. Hij noemt zijn beleid een "balanceeract" met wijzigende omstandigheden. Het is volgens hem een "huzarenstukje" dat Rutte het vertrouwen heeft weten te behouden terwijl Nederland beleid voerde dat afweek van de omringende landen.

Heldere communicatie

Dat is de premier mede gelukt door zijn heldere communicatie. Mark Rutte deed dat levend doordat hij woord voor woord te volgens was op de persconferenties. "Levend en inhoudelijk sterk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie