Naar homepage
Binnenland

Huizenruil: gratis overnachten aan de andere kant van de wereld

foto: PhotoMIX Companyfoto: PhotoMIX Company
  1. Nieuwschevron right
  2. Huizenruil: gratis overnachten aan de andere kant van de wereld

Op vakantie gaan hoeft helemaal niet duur te zijn. Want waarom zou je een dure hotelkamer boeken als je gewoon gratis met iemand van huis kunt ruilen? Dat klinkt allemaal best spannend om met vreemden van huis te ruilen, maar dat valt allemaal best wel mee, zegt Mireille van der Werff in Stax&Toine.

Van Japan tot de Verenigde Staten tot Duitsland, met huizenruil kan je de hele wereld ontdekken zonder daar al te veel voor te hoeven betalen. Maar hoe werkt het principe van huizenruil precies?

De juiste match

De naam zegt het al, huizenruil komt neer op het (tijdelijk) ruilen van je huis met anderen. Fas Jungerius van Nationale Huizenruil: "Je zet je huis online op een platform, maakt een profiel aan met foto's van je huis, wat je te bieden hebt en waar jij naar op zoekt bent."

Vervolgens kunnen andere mensen die hun huis ook op dat platform hebben staan direct reageren met een ruilverzoek. Heb je een match? Dan kun je dus in de afgesproken weken of dagen met elkaar ruilen.

Platforms voor huizenruil

Je hebt verschillende platforms voor huizenruil. Zo heb je Home Exchange waar mensen van over de hele wereld hun huis aanbieden en met wie jij dus ook van huis kunt ruilen. Maar ook op kleinere schaal zijn er vergelijkbare initiatieven. Zo heb je ook Nationale Huizenruil, een platform speciaal gericht op huizenruil in Nederland.

Mireille van der Werff is samen met haar man en kinderen al op heel wat plekken geweest dankzij huizenruil. "We wilden met onze jonge kinderen niet in hotelkamers slapen, want dat werkt niet. Toen dachten we aan huizenruil, want dan heb je een heel huis waar je gebruik kunt maken inclusief alle faciliteiten."

En dat beviel goed. "We hebben het nu een stuk of acht keer gedaan. Peaks Island was de mooiste ervaring. Dat is een klein eilandje aan de Amerikaanse oostkust in de staat Maine, pal tegenover de stad Portland. We mochten ook de auto van die mensen gebruiken. Die hadden ze bij het vliegveld neergezet."

'Je betaalt niets voor je accommodatie'

Met huizenruil hoef je niets te betalen voor je accommodatie. Het enige wat je ervoor betaalt is het lidmaatschap. Bij Home Exchange kost dat 130 euro per jaar. Bij Nationale Huizenruil betaal je het eerste jaar 25 euro en daarna 55 euro per jaar.

Het leukste aan huizenruil vindt Van der Werff dat je echt even in het leven van andere mensen stapt. "Je krijgt echt een kijkje in andermans leven. Hoe iemand zijn huis heeft ingericht en wat de hobby's zijn bijvoorbeeld. Voor kinderen is het ook leuk, want die hebben weer even ander speelgoed tot hun beschikking. Meer hebben ze niet nodig."

Van der Werff merkt ook hoe positief mensen over haar huis zijn. "Ik heb geruild met iemand die in de driehoek van Brugge, Gent en Brussel woont. Daar zijn wij hartstikke jaloers op, maar zij was juist verliefd geworden op Weesp. Je krijgt heel veel positieve feedback, waardoor je je eigen huis anders en meer gaat waarderen."

Is het wel te vertrouwen?

Spannend om haar huis aan vreemden toe te vertrouwen vindt Van der Werff het niet. "Mijn huis is er gewoon en als anderen daar gebruik van willen maken, dan is het prima. Meestal regel ik het zo dat de werkster nog even komt voordat wij thuiskomen of ik verschoon zelf de bedden. Mensen laten het meestal heel netjes achter."

Maar wat doe je met je kostbare spullen als anderen in jouw huis gaan? Van der Werff: "Ik heb niet heel veel kostbare spullen. Laptops berg ik wel op, maar dat is meer omdat ik bang ben dat mensen niet weten hoe het werkt en dat het dan stuk gaat."

Van der Werff heeft gelukkig nog niet meegemaakt dat er iets in huis kapot is gegaan. Dat kan natuurlijk altijd een keer gebeuren. Mocht er iets stuk gaan, helpt de organisatie jou met de bemiddeling. Jungerius: "We bemiddelen als onafhankelijke partij, bijvoorbeeld door te adviseren over reclamatie bij de verzekeraar."

'Probeer het gewoon een keer'

Twijfel je over huizenruil, maar heb je de stap nog niet durven maken? Van der Werff adviseert om het gewoon een keer te doen. "Probeer het gewoon een keer. Je weet pas echt of het je trekt als je het een keer gedaan hebt."

Je kunt ook van tevoren een keer uitgebreid Skypen met de andere partij om die mensen wat beter te leren kennen. "Wissel nummers uit en heb van tevoren contact met elkaar. Ik heb zelf een uitgebreide beschrijving van het huis en tips voor de omgeving. Daar kun je ook naar zoeken bij andere huizen", zegt Van der Werff.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie