Binnenland
NOS

Sarina Wiegman wordt voor de tweede keer beste coach ter wereld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sarina Wiegman wordt voor de tweede keer beste coach ter wereld

Voor de tweede keer achter elkaar weet Sarina Wiegman als beste uit de verkiezing voor beste FIFA-coach van het jaar te komen. Het is een erkenning van het voetbal in Nederland volgens Wiegman, die duidelijk trots is op de manier waarop haar elftal zich heeft ontwikkeld de afgelopen jaren.

"Ik was eigenlijk wel verrast met de prijs. Het geeft aan dat we gezien worden, en ik dus ook", aldus de bondscoach van de Oranjevrouwen. De 51-jarige Wiegman, die de jaarlijkse prijs van de wereldvoetbalbond ook in 2017 won, is trots hoe het Nederlands elftal onder haar leiding stabiel is blijven presteren na het succesvolle EK in 2017. Oranje haalde daarna in 2019 ook de finale van het wereldkampioenschap.

"Maar kijk ook naar onze kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap. Dat was hartstikke goed. Het geeft aan dat we geweldige spelers en staf hebben", zegt Wiegman. Ze weigerde alle credits naar zich toe te trekken.

Wiegman neemt volgend jaar na de Olympische Spelen in Tokio afscheid van het Nederlands elftal en gaat dan een nieuw avontuur aan met de Engelse vrouwen. "Ik ben er nu nog niet mee bezig. Dat schuif ik een beetje voor me uit. Ik ben nu vooral met Oranje bezig, hoe kunnen we nog beter worden?", benadrukt Wiegman.

Ruimte voor verbetering

En ruimte voor verbetering is er voldoende, getuige de 2-0 nederlaag die Oranje leed tegen in een oefenwedstrijd tegen de VS. "Die wedstrijd gebruiken we ook als we in februari weer bij elkaar komen, want er waren ook dingen die niet goed gingen."

Wiegman deed haar online persconferentie overigens noodgedwongen vanuit huis omdat ze in quarantaine zit vanwege een coronabesmetting van haar dochter. "Dit past precies in dit kalenderjaar: ik zou eigenlijk op het bondsbureau in Zeist zitten, dus moet je je een beetje creatief en flexibel opstellen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie