Binnenland
NOSNTR

Is het Pfizervaccin 'te complex' voor huisartsen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het Pfizervaccin 'te complex' voor huisartsen?

De huisartsen in Nederland zijn niet goed toegerust voor toediening van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Volgens Kalsbeek is het een complex vaccin dat diepgevroren moet worden bewaard en dat twee keer in korte tijd moet worden toegediend. "Dat vraagt logistiek te veel."

Toch is er veel mogelijk als iedereen z'n schouders eronder zet. Marc-Robin Visscher ging voor Nieuws en Co naar een huisartsenpraktijk in Rijswijk:

Video niet beschikbaar

Vijf dagen bewaren

Volgens Pfizer kan het vaccin vijf dagen in de koelkast worden bewaard. Kalsbeek denkt dat dit vaccin, dat naar verwachting begin januari beschikbaar komt, beter geschikt is voor toediening in verpleeg- en verzorgingshuizen en bij de GGD's.

Volgens de LHV-voorzitter zijn de huisartsen goed voorbereid op het vaccineren. "Maar de belangrijkste vragen zijn nog niet beantwoord: wanneer komen de vaccins en voor wie zijn ze geschikt?" Als de huisartsen een vaccin krijgen dat lijkt op de griepprik en dat niet op een complexe manier hoeft te worden bewaard, denken de huisartsen dat ze 6 miljoen mensen kunnen vaccineren.

'Andere vaccins hebben die beperking niet'

Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi bevestigt in Nieuws en Co dat het gebruik van dit vaccin niet eenvoudig wordt voor huisartsen: "Dit vaccin wordt bewaard bij -70 graden. Dat soort vriezers hebben ziekenhuizen wel, maar huisartspraktijken niet. Dan kan je wel ontdooien, maar dat moet meteen met porties van duizend. Vervolgens kun je het vijf dagen in de koelkast bewaren, maar een huisarts kan in die periode geen duizend patiënten vaccineren. Dat zijn een heleboel praktische beperkingen die aan dit vaccin kleven."

Voor een oplossing kijkt hij naar andere vaccins die in de pijplijn zitten, zoals dat van Moderna of het 'Oxford-vaccin' van AstraZeneca. "Die hebben al die beperkingen niet." Alleen is het nog onbekend wanneer die vaccins op de markt komen.

Video niet beschikbaar

Gaan de Britten te overhaast te werk?

Nee, zegt het Britse medicijnagentschap MHRA. De organisatie is zorgvuldig en rigoureus te werk gegaan met het beoordelen van het Pfizer-vaccin, zegt directeur June Raine. "Het is niet overhaast gedaan."

Dat beaamt Levi. De Nederlander is directeur van zeven ziekenhuizen in Londen en coördineert de vaccinatiecampagne voor Noord- en Centraal-Londen. De Britse registratieautoriteiten kijken net als het EMA al langer mee met het onderzoek van Pfizer/BioNTech. "De MHRA is een solide organisatie", zegt Levi. "Daar werken mensen van naam en faam. Die laten zich niet dwingen door politici en andere mensen om een uitspraak te doen waar ze niet achter staan. Daar is goed naar gekeken."

Huisartsen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie