Binnenland
AVROTROS

Stijging bijstandsuitkeringen door corona: 'Jongeren zijn als eerste de klos'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stijging bijstandsuitkeringen door corona: 'Jongeren zijn als eerste de klos'

Vandaag meldt het CBS dat 423 duizend mensen bijstand ontvangen, 7 duizend méér dan een jaar eerder. De klappen vallen vooral bij mensen onder de 27. Alleen al in de afgelopen 3 maanden kwamen er 3000 jongeren bij met een bijstandsuitkering. Jobcoach Steven Tolsma ziet de onzekerheid bij deze groep. "Afwijzingen knagen aan je gevoel van eigenwaarde", vertelt hij in Stax&Toine.

Tolsma is daarom 'professioneel achter-de-broek-aanzitter', zoals hij het zelf noemt. "Ik zeg tegen de jongeren: wed niet op één paard, zet constant nieuwe initiatieven uit. Kijk niet alleen op de jobsites, maar bel ook zelf bedrijven." De reden daarvoor is simpel, legt de jobcoach uit: "70 procent van alle vacatures komen nooit op internet."

Video niet beschikbaar

Tijdelijke baantjes

Ondertussen vullen de meeste jongeren hun tijd met tijdelijke baantjes of werk via een uitzendbureau. Maar daar zit volgens Tolsma gelijk een probleem: "Die worden natuurlijk als eerste geschrapt tijdens een recessie."

Socioloog Maarten Wolbers (Radboud Universiteit) ziet bij deze generatie een zogenaamd littekeneffect optreden: "Jongeren hebben nu moeite om een baan te vinden. En een litteken is natuurlijk blijvend zichtbaar."

Een paar jaar

Toch heeft Wolbers goed nieuws voor de 30-minners: "Dat littekeneffect is gelukkig wel van beperkte duur, een jaar of 5 tot 10, daarna is het weer hersteld."

Wolbers maakt zich meer zorgen over een langdurigere trend: de flexibilisering van de arbeidsmarkt. "Die onzekerheid blijft bij jongeren meer hangen, omdat die markt zo flexibel is. Er blijft een voortdurende onzekerheid voor hen bestaan." De socioloog ziet daarbij wel één groot voordeel: er is sprake van flinke vergrijzing, dus er komen ook meer (vaste) banen vrij.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie