Binnenland

Zeker zes doden na terroristische aanslag op moskee Quebec

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeker zes doden na terroristische aanslag op moskee Quebec

[NOS] Bij een aanslag op een moskee in de Canadese stad Quebec zijn zeker zes mensen omgekomen. Acht mensen raakten gewond. Schutters namen de moskee in de wijk Sainte-Foy onder vuur tijdens het avondgebed. Er waren op dat moment meer dan vijftig mensen in de moskee.

Ooggetuigen melden dat zo'n 40 mensen in de moskee waren toen de aanvallers begonnen te schieten. De Canadese premier Trudeau spreekt van een terroristische aanslag. "Het is hartverscheurend om over dergelijk zinloos geweld te horen", schrijft hij in een verklaring. "Vanavond treuren we met alle inwoners van Sainte-Foy en alle andere Canadezen."

De politie heeft twee mensen opgepakt. Over hun achtergrond is nog niets bekendgemaakt. In de eerste berichten werd gesproken over drie schutters, maar volgens de politie waren er twee daders bij de aanslag betrokken.

De voorzitter van het gebedshuis vroeg zich kort na de aanslag af waarom dit is gebeurd. "Dit is barbaars."

De moskee is vaker belaagd. In juni vorig jaar werd er bij het Quebec City Islamic Cultural Center een varkenskop voor de deur gevonden. Een aantal jaren eerder werd een andere moskee in de stad besmeurd met varkensbloed.

Extra beveiliging

Moskeeën in New York worden in reactie op de aanslag in Quebec extra beveiligd. Burgemeester De Blasio roept New Yorkers op Twitter op om waakzaam te zijn.

Voor alle moslims in zijn stad heeft De Blasio een boodschap: "De politie zal jullie beschermen. We zullen alle haat en vooroordelen bestrijden."

Bekijk ook: Grote moskeeën randstad doen deuren dicht tijdens gebed

Ster advertentie
Ster advertentie