Binnenland

Meldpunt voor vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten geopend

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meldpunt voor vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten geopend

In Blok&Toine is vanmiddag het eerste meldpunt voor vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten geopend. Ruim 80 procent van de patiënten met onbegrepen klachten is vrouw. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken, zegt initiatiefnemer en ex-verpleegkundige Mirjam Kaijer.


Bekijk het gesprek met Mirjam Kaijer terug

Een van de redenen waarom vrouwen met onverklaarbare klachten geen diagnose krijgen, is omdat medische kennis gebaseerd is op het lichaam van de man. Kaijer wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar het lichaam van de vrouw. Inmiddels hebben al ruim 4.000 mensen haar petitie ondertekend. Alle verhalen die binnenkomen op het meldpunt wil ze onder de aandacht brengen in de Tweede Kamer.

Operatie in Amerika

Zelf liep Kaijer lang door met onverklaarbare klachten. “Ik was 43. Dus je belandt heel snel in de bak van de overgang. Je krijgt te horen dat het erbij hoort. Ze zeiden dat ik misschien wat minder moest werken. Maar ik dacht al die tijd al: volgens mij is er iets mis.”

Een vrouw op een forum op internet gaf haar uiteindelijk aan de hand van de bloedwaardes een diagnose. Uiteindelijk en werd ze in Amerika geopereerd aan een goedaardiger tumor op haar schildklier, omdat ze in Nederland lang moest wachten door corona. Sindsdien leeft ze nagenoeg klachtenvrij.

Pijn en uitvallende teennagels

Kaijer voelde zich lang eenzaam. "Je gaat niet op een verjaardag zeggen dat je alweer naar de 25e specialist bent geweest en dat ze het nog steeds niet weten."

"En je wordt ook tegenover jezelf geplaatst. Alsof je jezelf dit aandoet. Maar ik kon me niet voorstellen dat ik daardoor zo'n gekke pijn had, en dat mijn teennagels uitvielen." Ze schreef uiteindelijk het boek Ik ben geen Man.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie