Binnenland

Premier Irak: slag om Mosul begonnen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Irak: slag om Mosul begonnen

[NOS] De slag om de stad Mosul in Irak is begonnen. Dat heeft de Iraakse premier Abadi op de staatstelevisie bekendgemaakt. Hij verscheen in uniform op tv, geflankeerd door zijn militaire adviseurs.

"De troepen die jullie bevrijden, hebben slechts een doel voor ogen in Mosul. Dat is om IS te verjagen en jullie je waardigheid terug te geven. Ze zijn er voor jullie", zei Abadi tegen de burgers van de stad. "Als God het wil, zullen we winnen."

Verslaggever Hans Jaap Melissen is op 25 kilometer van Mosul en vertelde in het NOS Radio 1 Journaal over de actuele situatie. Lees zijn verslag hier.
De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter noemt de aanval "een beslissend moment" in de strijd tegen IS. Amerika en de rest van de coalitie zullen de Irakese en Koerdische strijders helpen tijdens de moeilijke gevechten, beloofde hij.

Al maanden wordt gesproken over een aanval op de tweede stad van het land. Het is het laatste grote bolwerk van Islamitische Staat in Irak. De strijd kan weken, zo niet maanden, duren. IS-strijders hebben zich in de stad ingegraven. De VN heeft gewaarschuwd dat de aanval op de noordelijke stad kan leiden tot een miljoen vluchtelingen.

Er waren al dagen troepenbewegingen rond de stad. Om IS te verdrijven zijn volgens Irak en de internationale coalitie zeker 30.000 manschappen nodig. Voorafgaand aan het offensief zijn de afgelopen dagen meer luchtaanvallen op de stad uitgevoerd.

Mosul viel in juni 2014 in handen van IS. De terreurorganisatie heeft nog een paar kleinere dorpen en steden in het noorden en westen van Irak in handen.

Ster advertentie
Ster advertentie