Binnenland

De meest spraakmakende radiogesprekken over vrouwenvoetbal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De meest spraakmakende radiogesprekken over vrouwenvoetbal

Vanaf morgen is Nederland gastland voor het Europees voetbaltoernooi voor vrouwen. Discussies over de term Leeuwinnen, de veiligheid rondom de stadions en het mannenbolwerk van de KNVB. Het werd allemaal besproken op NPO Radio 1. Luister je bij in onderstaand overzicht.

De vrouwen zijn er klaar voor

In De Ochtend, afgelopen vrijdag was bondscoach Sarine Wiegman te gast. ze vertelt over de laatste voorbereidingen, en de sfeer onder de meiden. Wiegman: "Als je kijkt naar de geschiedenis is Duitsland de favoriet, maar wij spelen ook goed en wij zijn een stuk beter geworden. We gaan alles geven om de beste prestatie ooit te leveren."

Bondscoach Wiegman over de laatste dagen voor het EK Vrouwenvoetbal: 'We zijn er klaar voor'

Afschuw bij term 'Oranje Leeuwinnen'

Van de term Oranje Leeuwinnen kan columnist Marcel van Roosmalen alleen maar gruwelen. Maar hij vindt het nog erger dat de Nederlandse voetbalvrouwen als een soort marketingstruc door leven moeten als 'leeuwinnen'. "De KNVB huurde namelijk een reclamebureau in om het vrouwenvoetbalteam definitief in onze harten te verankeren. Ze kwamen met de vondst ‘Oranje Leeuwinnen’, hoewel ik bij een type als bondsvoorzitter Michael van Praag ook niet uitsluit dat hij zoiets zelf verzint. Waarom niet gewoon het Nederlands Elftal? We nemen ze nu toch serieus?", aldus Van Roosmalen.

Video niet beschikbaar

Bekijk ook: Gezocht Vrouwelijke voetbalcommentator

'Ondergeschoven kindje'

Journalist Jerry Goossens gebruikt cijfers om aan te tonen dat vrouwenvoetbal nog steeds een ondergeschoven kindje is. "Het is aantoonbaar. Er zijn iets meer dan 150.000 vrouwen die voetballen en is daarmee de grootste vrouwensport, maar het kan niet eens in de schaduw staan van het mannenvoetbal." Voetbalmanager Minke Booij is het er niet mee eens. Luister en vindt argumenten voor jouw mening in de rubriek Feit of Fictie van EenVandaag.

Lees hier de conclusie: Feit of Fictie: 'vrouwenvoetbal is geen ondergeschoven kindje'

'Nooit meer buitenspel'

"Vrouwenvoetbal valt bij KNVB nog steeds onder amateurvoetbal. Het is een mannenbolwerk waar onderling baantjes worden verdeeld', vertelt schrijfster en journaliste Iris Koppe in Kunststof. Tot ergernis van de 36-jarige voetbalster Daphne Koster. Koppe schreef een boek over Koster getiteld, 'Nooit meer buitenspel' . Koster's strijd tegen dit mannenbolwerk wordt er onder meer in beschreven. Sinds Koster als aanvoerster in 2009 met het Nederlands vrouwenelftal de halve finale van het EK bereikte is zij een rolmodel voor veel voetballende meisjes. Mooi gesprek over een nuchtere en ook emotionele noord-hollandse voetbal 'icoon', een maatschappelijk betrokken voetbalster die heel stevige handen geeft waarmee ze de angst wilde aanjagen bij Chinese en Amerikaanse rivalen. Met toch typische vrouwenverhalen. Want Koster vertelt over hoe zij kort nadat ze had verteld dat ze zwanger is, ze uit de oranje selectie werd gezet.

Luister naar het hele interview met Iris Koppe

Lees ook: WEURO: Aanvoerster Mandy van den Berg en de swung van Jan Smit

Ster advertentie
Ster advertentie