Binnenland
EO

Wat als je naast een militair vliegveld woont? 'Eén F-35 maakt meer geluid dan twintig F-16's'

foto: JSF
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je naast een militair vliegveld woont? 'Eén F-35 maakt meer geluid dan twintig F-16's'

Defensie gaat uitbreiden en is naarstig op zoek naar locaties voor oefenterreinen en munitie-opslagen. Ook de laagvlieggebieden moeten worden uitgebreid. Dat laatste kan zorgen voor veel overlast, vertelt Geert Verf, die op steenworp afstand woont van vliegbasis Leeuwarden. "Eén F-35 maakt meer geluid dan twintig F-16's", vertelt hij in Dit is de dag.

Veel bezwaarschriften tegen uitbreiding Defensie: heeft burger te veel macht? (13 juni 2024) - Dit is de Dag

Na jarenlange bezuinigingen op het leger komt er de laatste tijd juist geld bij. De oorlog in Oekraïne lijkt een positieve uitwerking te hebben op de schatkist van het ministerie van Defensie. De uitbreiding gaat echter niet zonder slag of stoot: ruim 2.200 mensen dienden bezwaar in bij een speciaal loket.

Eén van hen is Verf, die in het Friese dorpje Marsum woont; "Ons dorp begint op 400 meter van de vliegbasis." Als voorzitter van Dorpsbelangen Marsum maakt hij zich zorgen, omdat het aantal vliegbewegingen zal toenemen: "Vier tot zes toestellen starten 's ochtends en 's middags, maar ze komen ook terug om te landen. Ze maken een paar doorstarts. Dus je hebt zo 60 vliegbewegingen per dag." En ze maken dus enorm veel lawaai.

Ben jij het eens met de klagers? Of juist niet? Praat mee op het platform DIT.

We moeten opschieten

Heeft iemand als Verf recht van spreken? Defensie-deskundige Rob de Wijk snapt de bezwaren, maar wijst er ook op dat er geen tijd is om uitgebreid naar alle bezwaarmakers te luisteren. "Er zijn berekeningen gemaakt van wanneer Rusland een aanval kan doen tegen de NAVO. Dat is drie tot vijf jaar. Dat betekent niet dat ze dat meteen gaan doen, maar je hebt in ieder geval geen enorme tijd. Er moet vaart worden gemaakt", aldus de hoogleraar internationale betrekkingen.

Volgens De Wijk breekt nood wet in deze zaak. "Je zult procedures opzij moeten zetten voor het algemeen belang. Het kabinet mag op een aantal manieren gewoon doordrukken. Ik vind het ook niet fijn, maar het gaat wel gewoon gebeuren", voorspelt hij.

Verf zou het liefst zien dat de vluchten wat meer over het land zouden worden verspreid. In Heerenveen is het aantal vliegbewegingen veel hoger dan in bijvoorbeeld Volkel, waar ook een militair vliegveld is. "Als er uitgebreid moet worden, doe dat dan niet op een plek waar al heel veel overlast is." Hij is overigens helemaal niet ontevreden over zijn contact met Defensie. "We hebben geregeld overleg met Defensie en vorig jaar ook twee keer met de staatssecretaris", vertelt hij. Hij hoopt ook dat er snel duidelijkheid komt.

Dit is de dag in Leeuwarden

Geert Verf was ook te gast in het DIDD Verkiezingscafé vanuit Leeuwarden. Dit is terug te zien op YouTube.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie