Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Laatste speelronde Eredivisie en de Giro

foto: ANPfoto: ANP
 1. Nieuwschevron right
 2. Vandaag op NPO Radio 1: Laatste speelronde Eredivisie en de Giro

Er wordt vandaag gestreden in de laatste speelronde van de eredivisie. Welke clubs behalen nog een plaats in de play offs? Daarnaast is vandaag de 3e etappe van de Giro. Deze voert dwars door de Negev woestijn in Israël. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

In de Eredivisie wordt vooral gestreden voor plaatsen in de play offs. De landskampioen is namelijk al bekend en ook de club die degradeert is bekend. PSV wist nummer 2 Ajax met 3-0 te verslaan in eigen stadion, waardoor de club het kampioenschap binnensleepte. FC Twente verloor vorige week met 5-0 van Vitesse, waardoor het degradatie niet meer kon voorkomen.

Vandaag wordt dus met name gestreden voor de play off plaatsen. De clubs die daar nog kans op maken zijn: sc Heerenveen, PEC Zwolle en ADO Den Haag.

Alle wedstrijden worden vandaag om 14.30 uur gespeeld. Deze clubs strijden tegen elkaar in de 34ste speelronde:

 • SC Heerenveen - Feyenoord
 • FC Utrecht - VVV
 • Sparta - Heracles
 • AZ - PEC Zwolle
 • Willem II - Vitesse
 • PSV - FC Groningen
 • Excelsior - Ajax
 • Roda JC - ADO Den Haag
 • FC Twente - NAC

Volg de wedstrijden live in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Giro d'Italia

Ook de wielrenners komen vandaag weer in actie op de derde dag van de Giro d'Italia. Met maar liefst 229 kilometer wordt de 3e etappe echt een afmattingstocht. De route voert dwars door de Negev woestijn en eindigt in Eilat aan de Rode Zee.

De gemiddelde temperatuur in de Negev woestijn ligt in mei rond de 26 graden. De 3e etappe begint om 11.40 uur Nederlandse tijd en de finish wordt rond 18.00 uur verwacht.

De finish is live te volg op NPO Radio 1.

En verder...

 • In buurland Duitsland is deze week grote commotie ontstaan rond een (nazi)wet die reclame voor abortus verbiedt. Een Duitse huisarts en gynaecoloog kreeg een boete van 6.000 euro, omdat ze kenbaar zou hebben gemaakt dat zij abortussen verricht. Ze kreeg vervolgens steun van allerlei collega’s die vinden dat er wat moet veranderen aan de omstreden wet. Marja Verburg, historica bij het Duitslandinstituut in Amsterdam, vertelt vanaf 10.00 uur in OVT over de abortuswetgeving en de praktijk in Duitsland.
 • Schrijver en columnist Özcan Akyol en basketbalcoach Erik Braal zitten vanaf 12.00 uur op De Perstribune.
 • Landbouwbedrijf Monsanto wordt in Amerika geconfronteerd met duizenden schadeclaims. Patiënten stellen ernstig ziek te zijn geworden door een populaire onkruidverdelger van het bedrijf: Roundup. Een rechter in San Francisco buigt zich over deze opzienbarende zaak. Vanaf 19.00 uur in Reporter Radio.
 • Vanaf 21.00 uur in Radio Doc: De laatste adem. Hierin bundelt radiomaker Luuk Heezen de verhalen van mensen die een bijzonder perspectief hebben op de laatste adem die we allemaal een keer uit blazen: van de kistdrager die al ruim 40 jaar met de dood werkt, de uitbehandelde fotograaf die al twee jaar na zijn voorspelde einde leeft, de kunstenares die onderzoekt hoe je adem verder kan leven na je dood, en van de ontwerper van 's werelds eerste euthanasiemachine.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie