Vreugdevuur was 13 meter hoger dan toegestaan - maar niemand greep in
- Nieuws
- Vreugdevuur was 13 meter hoger dan toegestaan - maar niemand greep in
[NOS] De vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp waren veel hoger dan toegestaan. De brandstapel in Scheveningen had dit jaar een hoogte van 48 meter, terwijl die volgens de afspraken niet hoger mocht zijn dan 35 meter. De risico's daarvan waren bovendien al jaren bekend.
Het vuur veroorzaakte afgelopen nacht veel overlast: de stevige wind voerde een volgens inwoners 'beangstigende vonkenregen' over Scheveningen. Er ontstonden tientallen brandjes en er werd veel schade aangericht. Burgemeester Krikke sprak van een inferno.
De maximale hoogte van de vreugdevuren is vastgelegd in een convenant tussen de gemeente en de organisatie.
Toenmalig burgemeester Van Aartsen constateerde al in 2016 dat de strijd om de grootste brandstapel tussen de wijken Scheveningen-Dorp en Duindorp uit de hand dreigde te lopen. In de evaluatie schreef Van Aartsen dat "door deze strijd, gedurende de jaren, de verschillende vuurstapels almaar groter, en daarmee risicovoller, zijn geworden".
Hij stelde vast dat de organisatoren belangrijke afspraken over bijvoorbeeld het volume van de brandstapel in een convenant niet nakwamen. "Beide organisaties schonden de afspraak dat een vuurstapel maximaal 25.000 pallets mag bevatten. Bij beide stapels is hier zelfs ver aan voorbijgegaan. Tevens was afgesproken dat op 31 december om 16.00 uur gestopt zou worden met bouwen. De organisaties hebben echter zeker tot 19.30 uur doorgebouwd."
Overlast voorkomen
De vreugdevuren op het strand waren juist een poging om de overlast tijdens de jaarwisseling in Scheveningen een halt toe te roepen. Er werden vaak op meerdere plekken vuren georganiseerd die gepaard gingen met ernstige overlast, brandonveilige situaties en confrontaties met de politie.
"Door de vreugdevuren op het strand toe te staan heeft de gemeente, met succes, gepoogd om de overlast en de brandgevaarlijke situaties in Scheveningen te bestrijden", oordeelde Van Aartsen in 2016 in een evaluatie van de jaarwisseling 2015/2016.
"Dertig jaar geleden hadden we hier overal brandjes", bevestigt een buurtbewoner tegen de NOS in een verslag op Facebook. "Dat is nu veel beter gereguleerd, maar zoiets als dit jaar moet natuurlijk nooit meer gebeuren."
Een andere man vertelt dat hij al langer twijfels had over de vuurstapels die steeds groter en hoger werden. "Als het dan een beetje gaat waaien en de wind staat verkeerd, dan kun je er donder op zeggen dat het een keer verkeerd gaat."