Naar homepage
Binnenland

'Ik wil geen kinderen, maar de maatschappij verwacht van mij dat ik moeder word'

foto: Humanfoto: Human
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik wil geen kinderen, maar de maatschappij verwacht van mij dat ik moeder word'

[Human] Nikè (24) weet zeker dat ze geen kinderen wil, en toch wordt die beslissing vaak in twijfel genomen. "Mensen zijn altijd verbaasd als je zegt dat je geen kinderen wilt, terwijl als ik zou zeggen dat ik wél moeder wil worden, daar verder geen vragen over worden gesteld."

Verwacht de maatschappij van vrouwen dat ze moeder willen worden? Is je leven wel compleet zonderen kinderen? En als je wel graag moeder wilt worden, moet je het dan per se samen doen, of mag het ook alleen? Aan de hand van stellingen gaan Nikè (24), die geen kinderwens heeft, en Suzanne (33), die wel een kinderwens had, met elkaar in debat.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=9TcgvZpHEcA" start="false"}

Wel vs. geen kinderwens

Nikè wil geen kinderen omdat ze niet de behoefte heeft om zich voort te planten. Ze vindt dat er al genoeg mensen op de wereld zijn. Bovendien wordt ze niet warm van het idee van een leven met kinderen. "Ik wil die levensstijl gewoon niet." Ze is honderd procent zeker van haar beslissing en vindt het dan ook vervelend dat die in twijfel wordt genomen. "Dat komt ook gewoon nog steeds door de verwachtingen die op vrouwen worden geprojecteerd."

Suzanne daarentegen wilde zo graag moeder worden dat ze besloot kinderen te krijgen zonder partner. Met behulp van een donor heeft ze nu twee kinderen. "Mijn leven is pas compleet geworden met kinderen en is zoveel rijker geworden."

3FM Tegenpolen

Andere thema's die aan bod komen in de Youtube-serie Tegenpolen van 3FM zijn vlees vs. vegan, monomagie vs. polyamorie, natuurlijke schoonheid vs. cosmetische chirurgie en de moderne man vs. de mannelijke man. Bekijk hier alle afleveringen op Youtube.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie