Binnenland
AVROTROS

Hoe vind je tussen de wildgroei van personal trainers de juiste?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe vind je tussen de wildgroei van personal trainers de juiste?

Het aantal personal trainers is in 5 jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Het gaat om een vrij beroep. Dat betekent iedereen, ook zonder diploma's en ervaring, personal trainer kan worden.

Door toenemende vraag, neemt ook het aantal personal trainers toe. Dat heeft alles te maken met corona, zegt Ronald Wouters, directeur van NL Actief, de branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven in Nederland: “De groei was al gaande voor de COVID-periode, maar we zien dat mensen zich door oproepen in de media nu nog meer bewust zijn en initiatief nemen om aan de gezondheid en vitaliteit te werken.”

Vrijberoep

Zoals veel beroepen in Nederland is personal trainer een vrij beroep, net als kapper, hovenier, schilder en stucadoor. Er is alleen een verschil, zegt Wouters: “Als ik me morgen uitgeef als jouw kapper, denk ik dat ik geen klanten overhoud. Als personal trainer is dat makkelijker, want dan hoef je alleen enthousiast te zijn, te motiveren en te zorgen dat je 5 dagen spierpijn hebt. Dan ben je voor veel mensen al een goede personal trainer, maar als klant kan je de vakinhoudelijke kennis niet goed toetsen.”

Dat brengt risico’s met zich mee, want het is een verantwoordelijk beroep, dat vraagt om kennis van anatomie en belastbaarheid.

Risico's

Om blessures te voorkomen en te zorgen dat mensen niet afhaken omdat ze hun doelen niet halen door verkeerd advies, zijn ze hun eigen BIG-register gestart: "Daar zitten zo’n 5.000 trainers in. Zo kan je als consument checken of je te maken hebt met een vakman of vakvrouw. We werken samen met steeds meer organisaties uit het maatschappelijk middenveld, denk aan Reuma Nederland."

Erkende trainers

Erkende trainers weten ook wanneer de expertise stopt en ze door moeten verwijzen. "Een trainer is meer dan de fysieke trainingen doen, hij heeft ook verstand van voeding, slaap en ontspanning enzovoorts. Het is meer een leefstijlcoach. Als je wil weten of hij van al die facetten verstand van zaken heeft en of het getoetst is, is het register van belang", aldus Wouters.

Het wil niet overigens niet zeggen dat je geen goede personal trainer bent als je niet in het register zit, benadrukt hij. Belangrijk om te weten is dat de trainer er niet voor hoeft te betalen. Als je je als professional registreert is dat kosteloos, je moet alleen wel aantonen dat je de juiste diploma’s hebt."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie