Binnenland

Zeeland: 'Belgen moeten nu echt even wegblijven'

AVROTROS
foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeeland: 'Belgen moeten nu echt even wegblijven'

Vandaag is het een feestdag in België en dat was ontzettend goed te merken in Zeeland. Massaal trokken de Belgen naar Zeeland, terwijl ze daar nu echt even niet zitten te wachten op onze zuiderburen. "We hebben de Belgen normaal heel graag, maar nu even niet", zegt Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland in EenVandaag.

Hier is het namelijk net wat soepeler dan in België. Zo zijn bepaalde kledingwinkels hier bijvoorbeeld open, die daar dicht zijn. En daar maken de Belgen gretig gebruik van.

Vol witte nummerborden

Tientallen witte nummerborden waren er te vinden op het parkeerterrein van de Grote Markt in het Zeeuwse Sluis. "90 procent van de mensen in Sluis komt vandaag uit België. Het is echt veel. We proberen de mensen er op aan te spreken en hopen dat zij dit ter harte nemen en in hun auto terug naar België gaan", vertelt handhaver Heidi Ligtenberg.

Zelfs een Vlaamse burgemeester werd vanmiddag gesignaleerd bij een viskraam in Sluis. "Terwijl hij natuurlijk juist het goede voorbeeld moet geven", zegt burgemeester Lonink.

Niet op de hoogte van de regels

Een reden waarom hij de Vlamingen nu liever niet ziet, is dat zij niet goed op de hoogte blijken van de coronaregels in Nederland. "Ja, er gaat iets mis. En daarom hebben we van de week ook afgesproken om intensiever te gaan communiceren. Wij weten niet goed wat er in België, Frankrijk of Duitsland aan de hand is en zij weten dat niet bij ons."

Daarom verwijt Lonink de buitenlanders niets. Maar dat er iets moet gebeuren staat wel vast. "Toen wij deze zomer 1 miljoen toeristen ontvingen in deze regio, hadden wij een heel laag besmettingsaantal. Maar nu zien we het oplopen, met name in Zeeuws-Vlaanderen. En dat baart ons zorgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie