Naar homepage
Binnenland

Mensen leven sinds de coronacrisis ongezonder
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen leven sinds de coronacrisis ongezonder

Sinds de coronacrisis zijn we ongezonder gaan leven. De rokers zijn meer gaan roken en het aantal mensen met overgewicht stijgt. Dat heeft het RIVM onderzocht. En dat baart zorgen voor de kwetsbaren in de samenleving, waaronder de ouderen.

"Juist met een vergrijzende samenleving, waar mensen meer te maken hebben met onderliggende gezondheidsproblemen, is het van belang om de vitaliteit van de ouderen te stimuleren", zei Henk Hilderink van het RIVM in Nieuws en Co.

Ook de mentale gezondheid staat door de coronacrisis onder druk: een derde van de mensen voelt zich somberder, en ook een derde voelt zich meer gestrest en angstig dan voor de crisis.

"De druk op de mentale gezondheid bij jongeren is enorm toegenomen. Meer onderwijs op achterstand, de verschraling van hun sociale leven. Maar ook bij de ouderen", zegt Hilderink. "Meer eenzaamheid, daar speelt de verschraling van hun sociale leven ook een rol."

Aangekomen en roken

Bijna 30 procent van de mensen is aangekomen, tegen 16 procent van de ondervraagden die zegt juist te zijn afgevallen. Thuiswerken en maatregelen die het sporten beperken, zijn de voornaamste redenen voor de verandering in het beweeggedrag.

Direct na het ingaan van de coronamaatregelen gaf 53 procent van de mensen aan minder te sporten en te bewegen. Daarentegen zegt 13 procent juist meer lichamelijke inspanning op te zoeken.

Een op de vier rokers is meer gaan roken, 10 tot 15 procent is aan het minderen sinds de coronapandemie.

Jongeren en ouderen

Bij jongeren is de gezondheidsimpact niet zo groot, maar ze lijden wel onder maatregelen. "Ze hebben meer angst, meer gevoelens van eenzaamheid."

Volgens Hilderinkis bij ouderen de zogenaamde derde levensfase belangrijk. Dat is de fase waarin ze nog maatschappelijk actief kunnen zijn. "Die fase wil je zo lang mogelijk vitaal hebben. Wat we zien is dat alle ouderen boven de 65 opeens als kwetsbaar worden gezien, maar juist het deelnemen aan de maatschappij die is heel erg belangrijk om die derde levensfase zo lang mogelijk te maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie