Binnenland

OM eist geldboete in zaak tegen Wilders

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OM eist geldboete in zaak tegen Wilders

[NOS] Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete van 5000 euro geëist tegen PVV-leider Geert Wilders. Wilders wordt vervolgd voor groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie vanwege zijn 'minder, minder'-Marokkanen-oproep in een Haags café na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Volgens het OM heeft Wilders een volledige bevolkingsgroep gediskwalificeerd en waren zijn uitspraken onnodig grievend. Daarbij weegt mee dat de toespraak in het café doelbewust en gepland was, zegt officier van justitie Wouter Bos. "Ongeacht de schadelijke gevolgen van belediging, angst, haat en verdeling." Hij benadrukt dat Wilders zich ook achteraf "onverschillig blijft tonen".

Uitsluiting

De minder-Marokkanenoproep spoorde zonder enige nuance of argumentatie aan tot uitsluiting van een bevolkingsgroep, zegt officier van justitie Van der Kallen. Ook maakte de politicus een duidelijke tweedeling tussen Nederlanders en Marokkanen, concludeert justitie.

Verslaggever Marc Hamer in gesprek met persofficier van justitie Alexandra Oswald:

De gevolgen van de oproep waren groot, zegt Van der Kallen. "Als een prominent politicus als Wilders al pleit voor collectief minder Marokkanen, waarom zou een willekeurige werkgever nog openstaan voor sollicitanten van Marokkaanse afkomst?"

Het OM acht drie van de vier aanklachten tegen Wilders bewezen. Justitie stelt dat aanzetten tot haat en discriminatie tijdens zijn interview op de Haagse markt, een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, niet juridisch kan worden hardgemaakt en vraagt op dat punt vrijspraak.

Voor het pleidooi van de verdediging van de PVV-politicus zijn twee dagen uitgetrokken. De uitspraak is op 9 december.

Spandoek met foto

Direct nadat de officier van justitie zijn strafeis had geformuleerd, hielden leden van de PVV-fractie in de Tweede Kamer uit protest een groot spandoek omhoog met een foto van Wilders met een kruis over zijn mond.

In de vergaderzaal van de Tweede Kamer mag niet gedemonstreerd worden. Personeel van de Kamer haalde het spandoek daarom weg.

Ster advertentie
Ster advertentie