Binnenland
NOSNTR

Duizenden wapens ingezameld bij actie: 'Jongeren kiezen steeds vaker voor het snelle geld en daar horen wapens bij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden wapens ingezameld bij actie: 'Jongeren kiezen steeds vaker voor het snelle geld en daar horen wapens bij'

Bij de landelijke wapeninleveractie zijn vorige week ruim 3300 steek-, slag- en vuurwapens naar de politie gebracht. Onder meer machetes, vlindermessen en zelfgemaakte steekwapens werden ingeleverd in de daarvoor bestemde tonnen op politiebureaus in het hele land. In NOS Nieuws en Co een gesprek met jongerenwerker Jeroen van Baardewijk.

De actie was voornamelijk gericht op jongeren, om het aantal wapens op straat te verminderen. Het ministerie meldt dat er 2021 messen en 220 andere steekwapens zijn afgestaan. Dat is bijna de helft meer dan vorig jaar door de politie in beslag werd genomen.

"We zien bij een kleine harde kern dat er sprake is van een verharding in de straatcultuur. Jongeren zijn vaker geneigd om voor het snelle geld te kiezen. Wapens zijn daarbij heel belangrijk. Het is een soort status in die cultuur", zei jongerenwerker Jeroen van Baardewijk in NOS Nieuws en Co. "We hebben het over een kleine groep, maar de ontwikkelingen binnen die groep baren ons wel zorgen."

Wantrouwen

Ook werden nu bijna 500 vuurwapens en 600 overige wapens zoals munitie, nepwapens en slag- en stootwapens ingeleverd. De aantallen kunnen nog wat oplopen, omdat enkele politiebureaus nog aan het tellen zijn.

Van Baardewijk: "Wij vinden het een positieve actie. Elk mes dat wordt ingediend is er één minder op straat. Maar we hebben niet de indruk dat de jongeren in die harde kern hebben meegewerkt. Het wantrouwen richting de overheid en politie is te groot. Als ze van een wapen af willen, dan zouden ze die eerder ergens dumpen in plaats van inleveren."

Zonder straf

De inleveractie is onderdeel van een campagne van het ministerie van Veiligheid en Justitie: 'Drop je knife, doe wat met je life', Een week lang konden wapens worden afgestaan zonder dat de eigenaar er straf voor kreeg.

Het aantal jongeren van 12 tot en met 17 jaar dat verdacht wordt van fatale en zware geweldsmisdrijven is de afgelopen jaren gestegen. De campagne is bedoeld om jongeren duidelijk te maken dat het niet normaal en gevaarlijk is om met een wapen de straat op te gaan.

N&C wapens

Ster advertentie
Ster advertentie