Binnenland
KRO-NCRV

Kees Verhoeven (D66): Minister De Jonge moet terug naar tekentafel voor corona-app

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Verhoeven (D66): Minister De Jonge moet terug naar tekentafel voor corona-app

"Minister De Jonge maakt te veel haast en hij moet met zijn apps terug naar de tekentafel." Dat zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven in het radioprogramma 1 op 1, in reactie op de Autoriteit Persoonsgegevens, die niet kan beoordelen of de ‘corona-apps’ de privacy voldoende waarborgen. "Een ongetoetste app kan nooit doorgang vinden."

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt maandag dat er geen oordeel kan worden gegeven over de opzet van zeven corona-apps, die het ministerie van VWS heeft geselecteerd. De AP vindt dat het ministerie de kaders niet duidelijk heeft gesteld, en daardoor zijn de apps onvoldoende uitgewerkt om te kunnen beoordelen.

D66: Minister moet terug naar de tekentafel voor corona-app

"Wat ons betreft moeten eerst het doel en de randvoorwaarden van zo’n app duidelijk worden. Deze zeven apps kunnen geen doorgang vinden, als de Autoriteit Persoonsgegevens ze niet op privacy kan toetsen", zegt Verhoeven.

‘Minister De Jonge is te gehaast’

"We zijn absoluut voor een goede app, die ons grip geeft op dat virus en waardoor de economie open kan. Maar we willen geen gehaast proces, waarbij het middel tot doel wordt verheven", legt Verhoeven uit. Hij vindt dat minister De Jonge ‘teveel haast maakt’, “ik begrijp hem ook wel, maar we moeten zorgvuldig met de situatie omgaan.”

Verhoeven wil komende week in een hoorzitting in de Tweede Kamer horen wat ‘de toegevoegde waarde’ is van een corona-app. Het Kamerlid is met name kritisch omdat weinig mensen in Nederland getest worden op corona. "Die data heb je nodig om het virus echt te kunnen volgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie