Binnenland
BNNVARA

'Nederlandse overheid steunt export van dierenleed'

foto: Bron Pixabayfoto: Bron Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse overheid steunt export van dierenleed'

Nederlandse bedrijven dragen bij aan de ontwikkeling van buitenlandse bio-industrie die niet voldoen aan de Nederlandse normen voor dierenwelzijn. Zij krijgen hierbij steun van de overheid.

Dat blijkt uit een rapport dat World Animal Protection (WAP) heeft laten maken.

Dieronvriendelijke bio-industrie

Nederlandse bedrijven leveren een scala aan systemen voor de industriële veehouderij aan landen als Rusland, China en Kazachstan. Dat gaat van stalhuisvestigingen tot veevoer. Al die apparaten zouden dierenwelzijn kunnen bevorderen, maar vaak doen ze dat niet. Ze dragen juist bij aan systemen die niet voldoen aan onze regels rondom dierenwelzijn. Bedrijven zijn betrokken bij de bouw van varkensgevangenissen, plofkipfabrieken en legbatterijen: apparatuur die hier verboden zijn.

Steun aan dierenleed

Uit een rapport dat WAP heeft laten maken (“Merchants of misery”) blijkt dat de Nederlandse overheid deze bedrijven ondersteunt. Dat doen ze door bijvoorbeeld het verstrekken van informatie en assistentie, het sponsoren van handelsbeurzen of het geven van onderzoekssubsidies. Maar daarbij kijkt de overheid niet genoeg of die bedrijven zich wel houden aan de normen voor dierenwelzijn, zegt WAP-directeur Dirk Jan Verdonk. Terwijl overheidssteun ingezet kan worden om dierenwelzijn wereldwijd te bevorderen.

Petitie

WAP is een petitie gestart om aan te bieden aan minister Kaag van Buitenlandse Handel. Dinsdag 19 december wordt het rapport aangeboden aan de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Zondag in Vroege Vogels een interview met directeur Dirk Jan Verdonk van de WAP over conclusies van hun rapport.

Ster advertentie
Ster advertentie