Binnenland

Hongaarse ambassade walgt van provocatie presentator op NPO Radio 1

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongaarse ambassade walgt van provocatie presentator op NPO Radio 1

[AVROTROS] De Hongaarse ambassadeur heeft bij de Nederlandse Publieke Omroep een klacht ingediend tegen AVROTROS-presentator Eric Smit vanwege een provocatie in het programma Dr Kelder en Co op NPO Radio 1 afgelopen zaterdag. Aan het einde van een gesprek met europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) over bedreigingen voor de democratie in Hongarije stelde Smit een provocerende vraag over de Hongaarse premier Orban.

Video niet beschikbaar

"Als u hem ziet, wilt u hem dan namens mij in zijn gezicht spugen?" Het was een provocatie waar Sargentini niet in mee ging. "Je moet altijd met iemand in gesprek gaan en ik ben het met u eens dat je hier heel kwaad over mag zijn, maar ik verwoord het liever met woorden", beantwoordt Sargentini.

Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money en onlangs geëerd met de titel Journalist van het Jaar, viel afgelopen zaterdag in voor Jort Kelder die op buitenlandse missie was.

Bekijk hieronder het betreffende fragment:

Video niet beschikbaar

De ambassadeur van Hongarije, András Kocsis van Hongarije uit zijn klacht ook op de website van de ambassade. "Ik walg niet alleen van de uitspraak van uw presentator, maar vindt deze ook zeer onbeschoft en verbazingwekkend", schrijft Kocsis.

De AVROTROS heeft de klacht beantwoord: "Dr Kelder en Co is een programma waarin op het scherpst van de snede gedebatteerd wordt over actuele onderwerpen, in dit geval over het rapport van het Europees Parlement, waarin wordt gesteld dat er in Hongarije sprake is van een ‘systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden’. Alle meningen mogen in het programma gehoord worden en zo nu en dan wordt dan ook het randje opgezocht. Wij verwachten echter wel van onze gasten en presentatoren dat zij het debat voeren met respect voor anderen, ook als de emoties hoog oplopen. Hierover gaan we met elkaar in gesprek," laat de omroep weten.

Rapport

In de rubriek Even bellen met sprak presentator Smit met Europarlementariër Sargentini over een rapport dat zij schreef in opdracht van het parlement over de stand van de democratie in Hongarije. Persvrijheid, grondwetswijzigingen en de optie van een artikel 7 procedure kwamen in het gesprek aan de orde.

Smit is met name bezorgd over de persvrijheid in Hongarije. Hij noemt zijn opmerking zelf provocerend. “Zo was het ook bedoeld. Het feit dat de ambassadeur vraagt om strafmaatregelen tegen mij persoonlijk, laat precies zien wat er mis is met de Hongaarse interpretatie van wat vrije meningsuiting behelst en waarom persvrijheid en democratie daar ernstig wordt bedreigd”, zegt Smit.

Ster advertentie
Ster advertentie