Naar homepage
Binnenland

Ab Osterhaus: verleng de lockdown en neem extra maatregelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Osterhaus: verleng de lockdown en neem extra maatregelen

Het kabinet moet de lockdown verlengen en serieus nadenken over extra maatregelen. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus in 1 op 1.

"Het belangrijkste is dat we gaan kijken wat voor maatregelen we nog gaan nemen", zegt Osterhaus tegen presentator Sven Kockelmann. In Duitsland, waar de viroloog tegenwoordig werkt, gelden er nu regionaal gebiedsverboden en een avondklok. Zulke maatregelen zou Nederland volgens Osterhaus ook moeten overwegen. "Dat zijn draconische maatregelen. Maar we moeten ons echt realiseren dat we in een ernstige crisis zitten, waarin we ons niet veel kunnen permitteren. Zeker met de Britse variant op de loer."

Beter handhaven

Osterhaus vindt dat er ook meer aandacht moet zijn naar de naleving van de huidige maatregelen. "Ik heb de indruk dat daar nog veel mogelijk is en dat de maatregelen in de eerste periode serieuzer werden genomen."

Over de verlenging van de huidige lockdown is volgens Osterhaus geen twijfel. "Er is geen mogelijkheid om te versoepelen."

De lockdown zal volgens Osterhaus nog langere tijd nodig zijn. "Twee weken verlenging lijkt onvoldoende. De R-waarde moet omlaag. Pas als die significant lager is, kun je kijken naar versoepelen. En dat moeten we anders doen dan in de zomerperiode. We moeten daar serieus over nadenken: wat hebben we nu aan extra mogelijkheden om het virus onder controle te houden. Serieus testen, isolatie en bron- en contactonderzoek."

In de tussentijd moet Nederland vol inzetten op het vaccineren. Dat gaat in Nederland minder snel dan gehoopt, vooral doordat de infrastructuur niet op tijd op orde was. "Het is fantastisch dat we kunnen beginnen te vaccineren. Maar de manier waarop, daarin verdient Nederland geen schoonheidsprijs. Dit zijn zaken die je een halfjaar geleden had kunnen bedenken. We lopen achter de feiten aan."

Tot de zomervakantie

Volgens Osterhaus zal het zeker tot de zomervakantie duren voordat de maatregelen flink versoepeld kunnen worden, zeker nu de aanvoer van vaccins minder snel gaat dan gehoopt. "Als je enorm harde maatregelen zou nemen, kun je dan de boel weer open gooien. Maar het is nu veel moeilijker dan een halfjaar geleden, toen het nog mogelijk was om het virus onder controle te krijgen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie