Binnenland
NOS

Steeds vaker celstraf voor jongeren, jeugdgevangenissen onder druk

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds vaker celstraf voor jongeren, jeugdgevangenissen onder druk

Jongeren die voor de rechter moeten verschijnen, krijgen steeds vaker een celstraf opgelegd. Ook zitten ze langer vast, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd. Jeugdgevangenissen raken hierdoor steeds voller en zijn op sommige momenten zelfs overbezet.

Video niet beschikbaar

Minderjarigen die schuldig worden bevonden, krijgen inmiddels in bijna 25 procent van de gevallen een celstraf opgelegd, blijkt uit de cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. In 2015 was dat nog in 13 procent van die zaken het geval.

De afgelopen jaren is de totale jeugdcriminaliteit afgenomen, maar jongeren maken zich wel vaker schuldig aan ernstige delicten.

“Een celstraf is een uiterste maatregel voor zo’n jongere. Het is geen ideale oplossing”, zegt kinderrechter Susanne Tempel in het NOS Radio 1 Journaal. “Aan de andere kant: als je ernstige fouten maakt en er staan geen consequenties tegenover, dan is dat ook niet goed voor je ontwikkeling.”

Jongeren komen er zelden beter uit

Advocaten en belangenorganisaties vinden het zorgelijk dat steeds meer minderjarigen een celstraf krijgen opgelegd, vanwege de grote impact op hun ontwikkeling. “Het is inderdaad geen geheim dat jongeren er zelden beter uit komen”, zegt Tempel. “Maar ook dat is voor rechters onderdeel van de afweging.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie