Binnenland

'Ziekenhuizen verwachten stormloop op NIP-test'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ziekenhuizen verwachten stormloop op NIP-test'

[NOS] De ziekenhuizen die vanaf zaterdag een NIP-test mogen aanbieden aan alle zwangere vrouwen, maken zich volgens het AD op voor een stormloop. Ze verwachten dat de helft van de zwangeren hun ongeboren kind zullen laten screenen op afwijkingen als het syndroom van Down.

Nu is de test nog een proef die bij zo'n tien vrouwen per dag wordt gedaan. De ziekenhuizen verwachten dat dat aantal vanaf volgende week oploopt naar 360 vrouwen per dag.

Het Erasmus MC, VUmc en Maastricht UMC+ baseren zich op een eerdere peiling onder vrouwen. Daarin zei de helft de NIPT te overwegen. Acht academische ziekenhuizen bieden de NIP-test aan.

Bloedtest

Bij de NIPT wordt bloed getest van de zwangere vrouw, waarin dna van de foetus zit. De test ontdekt 96 van de 100 kinderen met Downsyndroom.

Nu kunnen zwangere vrouwen de NIP-test alleen doen als uit een combinatietest blijkt dat ze een verhoogd risico hebben om een kind met aangeboren afwijking te krijgen. Omdat de resultaten van de studie goed zijn, mag de test vanaf 1 april aan alle zwangeren worden aangeboden. Van de zwangeren wordt een eigen bijdrage van 175 euro gevraagd.

Ster advertentie
Ster advertentie