Binnenland
WNL

OMT-lid Bonten: alleen met vaccinatiedrang of plicht komen we uit de crisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten: alleen met vaccinatiedrang of plicht komen we uit de crisis

Zonder stevige drang of vaccinatieplicht gaat Nederland niet uit de coronacrisis komen. Dat stelde OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten vanochtend in Sven op 1 op NPO Radio 1. "De politiek draait om de hete brei heen."

Marc Bonten: 'zonder vaccinatiedwang of plicht komen we niet uit deze crisis'

Video niet beschikbaar

Volgens Bonten is de huidige situatie zo klaar als een klontje. "We komen alleen maar uit deze crisis als de hele bevolking immuniteit opgebouwd heeft." Maar met de huidige vaccinatiegraad en het aantal genezen gevallen blijven er nog ongeveer een miljoen mensen over die geen enkele immuniteit hebben. "Door de campagnes in de wijken stijgt de vaccinatiegraad met zo’n 0,3% per week", constateert het OMT-lid. "Maar daarmee houden we het virus niet in toom."

En dus heeft de politiek momenteel twee keuzes, aldus Bonten. "Als we deze strategie doorzetten, zullen we generieke maatregelen nodig blijven hebben. En dus moet de politiek drang, dwang of een vaccinatieplicht bespreekbaar maken." Dat is volgens Bonten de enige manier om grootschalige schade aan de volksgezondheid of de economie te voorkomen.

"Dat kan door de instelling van het 2G-beleid", vervolgt de microbioloog. "Dan zullen meer mensen zich laten vaccineren." Maar ook een vaccinatieplicht moet bespreekbaar worden in Den Haag, als het aan Bonten ligt. "In Oostenrijk zijn ze begonnen met de invoering daarvan. Je ziet gewoon dat de discussie aan het verschuiven is in Europa."

Sven op 1 met Marc Bonten (OMT-lid)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie