Binnenland
KRO-NCRV

FNV wil veiliger werkplek: zeker in de zorg en bij distributiecentra

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV wil veiliger werkplek: zeker in de zorg en bij distributiecentra

Vakbond FNV maakt zich grote zorgen over de veiligheid van werknemers. Er zijn nog te veel werkgevers die te weinig doen voor hun personeel. "De helft van de mensen kan simpelweg niet thuiswerken", zegt vicevoorzitter Kitty Jong. "Ik ben zeer teleurgesteld dat het kabinet daar geen oog voor heeft."

"We hebben in de eerste golf geconstateerd dat er buiten de mensen in de zorg nog een miljoen mensen op een onveilige plek werken," vertelt Jong. "We zagen dat daarna wat maatregelen kwamen en de zomer ging het wat beter, maar daarna verslonsde het." Nu er een tweede golf is, wil de FNV voorkomen dat de situatie op de werkvloer verder verslechtert. "Er zijn nog te veel plekken waar de werkgever te weinig doet."

Werken zonder bescherming

De zorgen van de FNV zitten met name in de zorgsector. "Mensen in de zorg werken zonder bescherming. Zelfs als personeel erom vraagt, krijgen ze geen materiaal. Daar zijn we al heel lang met het ministerie van Volksgezondheid over in gesprek, maar zonder resultaat." De werkgeversorganisatie onderzoekt daarom of er voldoende grond is om naar de rechter te stappen.

Ook omstandigheden in distributiecentra zijn onveilig, constateert de FNV. "We shoppen allemaal online. Maar bij die centra is het heel druk en er zijn veel arbeidsmigranten. Dat zijn potentiële haarden."

Jong is teleurgesteld in het kabinet dat volgens haar te weinig oog heeft voor mensen die simpelweg niet thuis kunnen werken. Over hoe mensen thuiswerken ervaren, krijgt de FNV een wisselend beeld te zien. "Over het algemeen zijn mensen nog best positief over thuiswerken. Mensen zien er ook wel de voordelen van in, maar missen collega's en vinden het soms minder efficiënt. Jongeren geven wel aan de behuizing te klein is om een goede werkplek te creëren."

Structurele afspraken

Omdat de situatie langer gaat duren en "structureel wordt", wijst het FNV werkgevers erop dat er goede afspraken gemaakt moeten worden. "Thuiswerken gaat erbij horen, dus zorg voor goede regelingen, ook over een thuiswerkvergoeding."

Nog een punt van zorg is de onduidelijke regels omtrent mondkapjes. "Het wordt neergelegd bij werkgevers. Aan het einde van het liedje is het de werknemer die de shit over zich heen krijgt van boze klanten. Dat maakt ook dat hun werkomgeving onveilig is. We vragen de overheid dan ook hier meer helderheid over te verschaffen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie