Binnenland
KRO-NCRV

Koninklijke Horeca Nederland: open ook binnenruimtes horeca vanaf 11 mei

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koninklijke Horeca Nederland: open ook binnenruimtes horeca vanaf 11 mei

Op 11 mei moeten cafés en restaurants ook in binnenruimtes gasten op anderhalve meter kunnen ontvangen. Dat stelt de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robert Willemsen bij 1 op 1. "Afgelopen zomer heeft de horeca laten zien dat het - met voldoende ventilatie en afstand - echt veilig kan in binnenruimtes."

De horeca-voorman signaleert dat een groot deel van zijn branche niet profiteert van de versoepelingen die vandaag zijn doorgevoerd. "Stel je voor dat je een ontbijtzaak of restaurant hebt, dan heb je niets aan open terrassen van twaalf tot zes."

Willemsen ziet de horeca als onderdeel van de oplossing in de strijd tegen het coronavirus. "Op een dag als gisteren hadden wij kunnen helpen met de verspreiding van mensen in de steden." Openstelling van de horeca ziet hij dan ook liever gisteren dan vandaag gebeuren. "De premier heeft laten doorschemeren dat de volgende versoepelingen mogelijk op 10 mei aangekondigd worden, dus laten we op 11 mei de horeca weer openen."

Handhaving

Voor moeilijkheden bij de handhaving van de basisregels op het terras is Willemsen, wiens vijf horecazaken vandaag ook weer open gaan, niet bang. "Door corona is de horeca nu wat meer in de aandacht, maar men moet niet vergeten dat wij normaal gesproken 365 dagen per jaar bezig zijn met het begeleiden van onze gasten in alles wat ze doen. Ik verwacht vanmiddag dus niet zoveel problemen op dat vlak."

Niet rendabel

De terrassen mogen dan weer open zijn gegaan, een flinke winst zit er vanmiddag niet in voor horeca-ondernemers. "Deze situatie is niet rendabel", zegt Willemsen. "Ik ga vandaag open voor de glimlach van mijn gasten en niet voor mijn eigen portemonnee."

Koninklijke Horeca Nederland: open ook binnenruimtes horeca vanaf 11 mei

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie