Binnenland
NTRPowNed

Is er een toekomst voor de glastuinbouw zonder arbeidsmigranten?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is er een toekomst voor de glastuinbouw zonder arbeidsmigranten?

Door de bevolkingsgroei en schaarse ruimte in Nederland schetsen experts een toekomst met minder kassen en minder arbeidsmigranten. Maar volgens Rita Kostwinder van uitzendbureau NL Jobs zijn zowel de sector als de buitenlandse werknemers van groot belang voor Nederland. "Zonder arbeidsmigranten denk ik dat veel bedrijven failliet gaan. Dat heeft grote impact op de BV Nederland", zegt ze in 5 Dagen.

5 Dagen...

Ongeveer de helft van de medewerkers in de glastuinbouwsector komt uit het buitenland. Zonder die arbeidsmigranten nemen de faillissementen toe, stelt Kostwinder. "Arbeidsmigratie is van alle tijden. We moeten juist de misstanden aanpakken, want die zijn er, en we moeten het woningtekort oplossen."

Misstanden

Huisvesting blijft dan ook een groot vraagstuk. "Het hele Westland vraagt natuurlijk naar huisvesting in die piekmomenten. En er is al een wooncrisis."

Nieuwe locaties zijn lastig te vinden. Uit vrees voor overlast worden plannen voor huisvestingsprojecten voor arbeidsmigranten vaak tegengehouden. "Het maakt me soms verdrietig hoe er over arbeidsmigranten gesproken wordt, maar zeker ook over de goede uitzendbureaus. Want wat wordt echt uitvergroot? Dat zijn de misstanden van hoe medewerkers worden opgevangen. En ik ontken echt niet dat er ook misstanden zijn, want die problemen zijn er."

Geen grenzen

Er moet verder worden gekeken dan gemeentegrenzen, vindt Kostwinder. "Wij staan dagelijks ook in de file als we naar ons werk gaan. Dus werken waar je woont is een utopie. We moeten kijken waar we goede huisvesting kunnen neerzetten en bouwen in samenwerking met meerdere partijen. Dat betekent ook dat er regie gepakt moet worden."

Robots

Volgens Kostwinder moet het dreigende ruimtetekort in Nederland op een andere manier worden opgelost. "Wie zegt dat wij alle problemen hebben opgelost als we de glastuinbouwsector afschaffen? Een sector van de kaart vegen zorgt er niet voor dat we in Nederland beter wonen."

"We kunnen ook met z’n allen andere oplossingen verzinnen met robotisering, artificiële intelligentie, en automatisering in de kassen. Dat is men nu al aan het uitproberen dus dat zal de vraag naar migranten iets afnemen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie