Binnenland
AVROTROS

Kunnen we met corona-apps en smartwatches gezondheidsproblemen voorspellen?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we met corona-apps en smartwatches gezondheidsproblemen voorspellen?

Afgelopen week stelde een luisteraar in het coronaspreekuur van Stax&Toine de vraag in hoeverre een smartwatch kan voorspellen dat je ziek wordt. Ook het kabinet kondigde het gebruik van twee apps aan in strijd tegen het coronavirus. Digitale technologie inzetten tegen verspreiding van het coronavirus. Werkt dat?

Ruben de Neef, zorginnovator bij Luscii vertelt in Stax&Toine: "Met genoeg data kan digitale technologie gezondheidsproblemen voorspellen."

Duitsland heeft bijvoorbeeld de 'Corona-Datenspende' app uitgebracht waarbij gegevens als hartslag, lichaamstemperatuur en slaapritme worden gemeten om te kijken of je symptomen van COVID-19 vertoont. Een smartwatch kan goed helpen bij het verzamelen van die gegevens. Maar kan het ook gezondheidsproblemen voorspellen?

'Verslechtering kun je opmerken'

Ruben de Neef, zorginnovator bij Luscii: "Er gaan al jaren de wildste verhalen rond over het verzamelen van data en het voorspellen van gezondheid. Futuristen voorspelden dat je telefoon je een bericht kon sturen als een hartstilstand eraan zat te komen, zodat je alvast klaar kon gaan zitten voor de ambulance die onderweg is."

In werkelijkheid is dat helaas heel lastig te voorspellen, maar verslechteringen kun je volgens De Neef wel opmerken. "De sensors in een smartwatch verzamelen informatie, zoals je beweegpatroon of je hartslag. Door verslechteringen op te merken, kun je risico's signaleren."

De Duitse 'Corona-Datenspende' app, waar mensen vrijwillig hun gegevens invoeren is dus een goed voorbeeld. De Neef: "De app volgt onder andere de hartslag in rust. Dat kan een indicator voor koorts zijn en dat is weer een symptoom van het coronavirus."

Meer data voor betere voorspellingen

Het nadeel van dit soort metingen met de smartwatch is volgens De Neef dat er altijd een vertekening in het resultaat zal zitten, omdat je enkel de groep mensen bereikt met een smartwatch. "Dat zijn over het algemeen welgestelde mensen die al redelijk goed op hun gezondheid letten."

Of het dus zin heeft om via een smartwatch deze gegevens te verzamelen? "Hoe meer nuttige data we verzamelen, hoe meer we kunnen leren van het verloop en het uiteindelijk zelf mogelijk wordt om te voorspellen", zegt De Neef.

Van afstand inspelen op de zorgbehoefte

Dan is er naast de smartwatch nog de technologie van het verzamelen van gegevens met behulp van apps. Luscii heeft tijdens de coronacrisis de OLVG Corona Check app ontwikkeld voor iedereen met corona-gerelateerde klachten of zorgen.

De Neef: "Een gebruiker stuurt dagelijks waarden in, zoals de temperatuur en de kortademigheid. Als daar reden toe is, wordt het medisch team in het OLVG of een van de vijf andere centra in Nederland gealarmeerd en wordt er contact opgenomen met die persoon."

"Met de app geven we iemand het bijbehorende advies van het RIVM en monitoren we of de situatie verder verslechterd, waarna meer zorg kan worden ingeschakeld", zegt De Neef. De app helpt ziekenhuizen en zorgverleners dus om de gezondheid van grote groepen mensen op afstand te volgen en beter in te spelen op de zorgbehoefte.

Kan digitale technologie zorg uit handen nemen?

Dat is volgens De Neef precies de aanleiding geweest voor het ontwikkelen van de OLVG Corona check app. "Door mensen met klachten allereerst vanuit huis te volgen, in plaats van een beroep te laten doen op de rest van het zorgsysteem, bewaken we de capaciteit van de zorg voor mensen die echt hulp nodig hebben."

De Neef: "Er is momenteel veel in ontwikkeling voor digitale zorg. Het is op een vreemde manier ook mooi om te zien dat de technologie hier al klaar voor was, maar dat nu de urgentie ontstaat dat meer mensen ermee in aanraking komen. Het is mogelijk dat digitale technologie in de zorg na de crisis ook het nieuwe normaal kan worden."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie