Binnenland
NOS

Stembureaus geopend, vooral voor kwetsbaren: 'Zo hoef ik niet in de rij te staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stembureaus geopend, vooral voor kwetsbaren: 'Zo hoef ik niet in de rij te staan'

De Tweede Kamerverkiezingen zijn officieel begonnen. Sinds 07.30 uur vanochtend is een deel van de stembureaus open. Kiezers kunnen tot woensdagavond hun stem uitbrengen. Vanwege het coronavirus zijn de verkiezingen verspreid over drie dagen. Het is de bedoeling dat vandaag en morgen vooral ouderen en kwetsbaren stemmen. Ook is slechts een deel van de stembureau open, zo'n 1600 van de 9200.

In het stembureau in het stadhuis van Assen stroomden vanochtend direct de eerste kiezers binnen. "Prettig om te zien dat er nu al zoveel mensen zijn", zegt een van hen in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik vind stemmen heel belangrijk, zeker in deze tijd."

Video niet beschikbaar

'Belangrijk, zeker in deze tijd'

De meeste vroege stemmers in Assen zijn er vanwege hun leeftijd. "Ik vind het heerlijk om het 's ochtends vroeg al te doen, zodat ik niet in de rij hoef te staan met mensen die in mijn nek hijgen."

In een aantal gemeenten waren vanochtend problemen met de stem-app, waardoor stembureaus via een QR-code kunnen controleren of een stempas niet meerdere keren wordt gebruikt. Onder meer in Rotterdam lukte dat korte tijd niet, waardoor de namen van stemmers handmatig moesten worden opgezocht, zegt een woordvoerder tegen ANP. "Opstartproblemen zijn er altijd. Maar de app werkt nu weer."

Aangepaste stembureaus

Woensdag zijn alle stembureaus open van 07.30 tot 21.00 uur en dan is iedereen er welkom. Ook die dag zijn stembureaus aangepast of op andere locaties om het besmettingsgevaar te beperken. In Assen zijn ze daar al een half jaar mee bezig. "We moesten hier alles eenrichtingsverkeer maken en we hebben bedrijven ingehuurd om alles coronaproof te maken", zegt David van de Kerke van de gemeente Assen.

In alle stembureaus in Assen zijn stickers, handpompjes en schermen van plexiglas geplaatst. Ook schakelt de gemeente op alle locaties een beveiliger in, zegt Van de Kerke. "Zodat we de stembureauleden niet hoeven te belasten met het handhaven van de 1,5 meter. En mocht er gedoe ontstaan, dan is er in ieder geval een beveiliger."

De bijna 2,5 miljoen 70-plussers in Nederland konden hun stem ook al vooraf uitbrengen per post, net als Nederlanders in het buitenland.

Hier staat een overzicht met de stembureaus die op de eerste twee dagen al open zijn.

Stembureaus open

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie