Binnenland

Sylvana Simons: het ideaal is groter dan mijn leven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sylvana Simons: het ideaal is groter dan mijn leven

"Ik wil gelijkwaardig meepraten en geen mooi plaatje zijn op de verkiezingsposter van bestaande partijen." Zo verklaart Sylvana Simons haar keuze om een nieuwe politieke partij te starten op NPO Radio 1.

Voor Simons waren er veel hoogtepunten en dieptepunten in 2016. "Het was nogal een jaar, maar ondanks dat 2017 net begonnen is, ligt 2016 al ver achter me." Net voor de kerst maakte de politica bekend op te stappen bij de politieke beweging DENK van Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk. "DENK was vooral bezig met het vieren van de media-aandacht, en niet met mijn welzijn", licht ze toe. "Daarnaast werd beloofd dat er ruimte zou zijn voor homoacceptatie, loonongelijkheid en vrouwenemancipatie, maar de ruimte bleek kleiner dat verwacht."

Lees ook: Sylvana Simons weg bij DENK en begint nieuwe partij

'Het ideaal is groter dan mijn leven'

Toch heeft Simons geen spijt van het avontuur wat ze bij DENK begonnen is. Na de vele bedreigingen blijft ze doorvechten voor het ideaal met haar nieuwe partij: Artikel 1, gebaseerd op het gelijknamige eerste artikel van onze grondwet dat gelijke behandeling moet garanderen. "Ik wil gelijkwaardig meepraten en geen mooi plaatje zijn op de verkiezingsposter van bestaande partijen. Het ideaal is veel groter dan mijn leven. Ik heb er alles voor over om dit na te streven. Het is een hoge prijs, maar het gaat over ons land en dat is het waard."

Luister het hele gesprek met Sylvana Simons in Dit is de Dag terug:

Bestaande partijen zijn volgens Simons medeverantwoordelijk voor de situatie in het land zoals die nu is. Dat is de grootste reden dat ze niet bij een bestaande partij is aangesloten. "Veel partijen op links zeggen dat ze tegen discriminatie en racisme zijn, maar laten daar in de praktijk weinig van zien. Traditionele patronen zit verankerd in traditionele partijen."

Bekijk ook: Koffie drinken met Sylvana Simons, moet je ook eens doen

'Ik ben niet onfeilbaar'

De tone of voice van Simons werd in 2016 in de media vaak aangehaald. Ook Simons ziet in dat dat niet altijd juist was. "Ik spiegel me vaak met degene die tegenover me zit. Als het een bijterig iemand is, dan word ik ook vervelend. Ik heb mezelf wel de uitdaging gegeven om daar beter mee om te gaan. Ik ben niet onfeilbaar."

Tot slot geeft de politica nog een klein tipje van sluier over Artikel 1. "Onze lijst zal representatief zijn voor waar wij voor staan. Lijstduwers zullen in ieder geval Anja Meulenbelt en emeritus hoogleraar Gloria Wekker zijn."

Eind december was Sylvana Simons te gast in de Grote Rehabilitatieshow op NPO Radio 1. In dit programma geven presentatoren Martijn van Dijk en Daan van Alkemade mensen die op hun bek zijn gegaan, die door de mangel gehaald zijn van pers en publiek, een kans om uit te praten. Luister hier de uitzending terug.

Ster advertentie
Ster advertentie