Binnenland
NOS

Vrijgesproken Julio Poch wil terug naar Nederland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrijgesproken Julio Poch wil terug naar Nederland

Nu de Argentijns-Nederlandse oud-piloot Julio Poch (65) is vrijgesproken van betrokkenheid bij dodenvluchten in Argentinië ten tijde van het militaire regime (1976-1983), wil hij terug naar Nederland. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt.

De oud-piloot werd gisteravond Nederlandse tijd vrijgesproken door de rechtbank in Buenos Aires. De motivering van het vonnis wordt pas in maart bekendgemaakt.

Poch zat ruim acht jaar in voorarrest. Tegen de uitspraak kan hoger beroep worden aangetekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal alle medewerking verlenen aan Poch' terugkeer naar Nederland, als het zover komt.

Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops blijft hij nog een tijd in Argentinië. Hij is meteen in vrijheid gesteld, maar Poch wil niet het land uit vluchten omdat hij niets te verbergen heeft, zegt Knoops. Hij gaat in alle rust met zijn familie een datum bepalen voor zijn terugkeer.

Correspondent Marc Bessems over het vonnis

Verklaring

Poch en zijn familie wilden na de uitspraak niet reageren, maar hij heeft wel een verklaring geschreven. "Ik ben ontzettend blij dat ik vrijgesproken ben. Natuurlijk weet ik wat in de periode van de Argentijnse dictatuur is gebeurd en dat dat vreselijk was. Ik leef mee met de families van de slachtoffers. Er zijn geen winnaars in dit proces en daarom voel ik me ook geen winnaar."

De ex-piloot stelt dat er na "acht lange jaren eindelijk rechtvaardigheid is gekomen". Ook bedankt hij alle mensen die hem gesteund hebben. Hij zegt dat hij nu in vrijheid bij zijn familie wil zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie