Binnenland

Rechter verbiedt ov-staking rond Schiphol, er moeten treinen rijden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter verbiedt ov-staking rond Schiphol, er moeten treinen rijden

[NOS] Tijdens de landelijke stakingsdag van dinsdag moet luchthaven Schiphol bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Dat heeft de rechter beslist in een kort geding. De rechter heeft bevolen dat er vier keer per uur een trein moet rijden tussen Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam Lelylaan, Schiphol en Hoofddorp.

Het gaat alleen om Schiphol, niet de rest van het land, benadrukt de rechter. Hij wees erop dat een geringe verstoring bij de luchthaven aanzienlijke impact heeft voor tienduizenden reizigers. "Het gaat hier om derden die buiten het conflict staan."

Eerder op de dag werd er urenlang vergaderd tussen de vakbonden, Schiphol en NS, waarbij de rechter als een soort bemiddelaar aanwezig was. Die gesprekken liepen op niets uit en de partijen lieten het uiteindelijk toch aan de rechter om een vonnis te vellen.

Machinisten, conducteurs en buschauffeurs zijn van plan om dinsdag te staken voor een beter pensioen. Daardoor rijden er landelijk geen treinen en blijven op veel plaatsen ook de streekbussen stilstaan.

Schiphol vindt de staking onverantwoord omdat dagelijks tienduizenden mensen op Schiphol aankomen die de luchthaven weer moeten verlaten. De luchthaven vreest een chaos en kreeg bij het kort geding steun van de gemeente Haarlemmermeer.

Ster advertentie
Ster advertentie