Binnenland
KRO-NCRV

Boer in actie: 'Ze weten wat ze niet willen, maar niet wat ze wel willen'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Boer in actie: 'Ze weten wat ze niet willen, maar niet wat ze wel willen'

Trekkers op het Malieveld, kilometerslange files. De boeren kwamen overduidelijk in actie. Ook varkensboer Edwin Michiels, wiens stal na de nieuwe regelingen toch weer niet volledig voldoet. Dat is frustrerend: "Ze weten wel wat ze niet willen, maar niet wat ze wél willen."

Een kerstpakket voor boer Edwin. Wat betekenen de acties en regelgeving voor hem?

Acties in het land

Honderden boeren verzamelden zich op het Malieveld. "Dat was een prachtige actie in gezamenlijkheid." Dat iemand door een hek reed, kan hij "met de mantel der liefde bedekken". De actie waarbij de deur van het provinciehuis werd geforceerd was "niet netjes". Maar de vergelijking van een boer met de holocaust kan volgens hem absoluut niet. "Dat gaat niet één deur te ver, maar vier deuren te ver."

Ondanks dat de Michiels de varkensveehouderij een hele mooie sector vindt, is hij van mening dat iedere varkensboer zichzelf de vraag moet stellen te stoppen. "Oké, er komt nu een opkoopregeling. Is dit het moment?"

Spraakmakers in actie

2019 was het jaar van de actie. Het leverde zelfs nieuwe woorden op: klimaatstaker en klimaatspijbelaar. Ook de communityleden van Spraakmakers kwamen in actie; we hoorden ze dan ook vaak in Stand.nl. Vlak voor de kerstdagen zoeken we ze op om ze een kleinigheidje te brengen. In onze speciale uitzending op tweede kerstdag schuiven de actievoerders aan: een docent, verpleegkundige, klimaatactivist en boer Edwin.

Spraakmakers Community

Wil je óók meepraten en je verhaal delen? Meld je dan aan voor de Spraakmakers Community Samen maken wij betere radio!

Ster advertentie
Ster advertentie