Binnenland
NOSNTR

Besmet na bbq, begrafenis of bruiloft: 'Vaak is de 1,5 meter even niet gelukt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Besmet na bbq, begrafenis of bruiloft: 'Vaak is de 1,5 meter even niet gelukt'

Een knuffel bij een feest, een omhelzing na een begrafenis of een hand op het werk. In situaties waar familie, vrienden of collega's de anderhalve meter afstand niet bewaren of hygiëneregels niet naleven, kunnen clusters met besmette personen ontstaan.

"Clusters zijn verschillende besmettingen waarvan we denken dat ze met elkaar te maken hebben door een gemeenschappelijke bron", zegt Bas Boogmans, infectieziekten-arts van de GGD regio Utrecht in Nieuws en Co. Soms is zo'n cluster alleen het gezin, maar soms gaat het verder dan dat en raken er ook tientallen mensen buiten het gezin besmet.

In de regio Utrecht zijn nu vijf clusters en "drie situaties die in de gaten worden gehouden". Het is niet bekend hoeveel clusters er landelijk zijn. De 25 afzonderlijke GGD'en geven alleen de opvallend grote clusters door aan het RIVM.

Via thuissituatie of familie

Jaap van Dissel van het RIVM zei gisteren tijdens zijn briefing in de Tweede Kamer dat er weinig nieuwe besmettingen met corona plaatsvinden. Dat is ook terug te zien in de cijfers. De afgelopen dagen zijn er tussen de 60 en 80 mensen per dag positief getest. Dat is zo'n 1 procent van de ruim 10.000 testen die dagelijks worden afgenomen.

De mensen die nu nog wel besmet raken, krijgen het virus meestal in de thuissituatie of de familiesfeer, blijkt uit het bron- en contactonderzoek door de GGD'en. Ook besmettingen via overige familie en op het werk komen voor.

Familiebijeenkomsten

"Bij een 'gewone' besmetting kan je erop wachten dat de directe huisgenoten ook besmet raken, dat is dan binnen het gezin en noemen we dan geen uitbraak", zegt Boogmans.

Maar dat verandert zodra je buiten het gezin ook besmettingen aantreft. "Zoals bij gezinsleden die niet in huis wonen, maar wel samen waren. Bij een barbecue, een bruiloft, een feest of een begrafenis. Als we die aan elkaar kunnen linken gaan we spreken van een cluster".

De vijf clusters in de regio Utrecht zijn allemaal terug te voeren op familiebijeenkomsten. Over welk type bijeenkomst er precies heeft gezorgd voor de besmettingen, kan Boogmans vanwege de privacy niet zeggen.

'Geef geen knuffels'

"We proberen uit te zoeken hoe de besmetting precies is ontstaan. Hoe het cluster is gestart. Vaak komen we erop uit dat het ergens net even niet is gelukt om de anderhalve meter aan te houden. Op straat zie je dat ook, dus het is niet zo gek. Maar het blijft van belang om zelfs nu de maatregelen soepeler zijn, geen knuffels te geven."

Om erachter te komen of er sprake is van een cluster bellen bron- en contactonderzoekers van de GGD met iedereen die een positieve testuitslag krijgt na een coronatest. De contacten worden in kaart gebracht, waarbij wordt gevraagd of er tot twee dagen voordat de klachten ontstonden nog nauw contact is geweest met anderen.

Met nauw contact wordt verstaan: wie langer dan een kwartier op minder dan 1,5 meter was van de patiënt, tijdens de besmettelijke periode. Als dat het geval was, moeten die contacten veertien dagen in quarantaine.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie