Binnenland
NOS

Docenten middelbare scholen maken zich zorgen over verspreiding coronavirus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Docenten middelbare scholen maken zich zorgen over verspreiding coronavirus

Veel leraren zien het niet zitten om de middelbare scholen volledig open te laten gaan, zonder mondkapjes en afstandsregels voor leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van vakbond Leraren in Actie. Als het aan het kabinet ligt gaan middelbare scholieren vanaf maandag weer naar school in de regio Noord, zonder mondkapje en in een vol klaslokaal. Daarover nemen de zorgen toe.

De lerarenvakbond zegt te worden overspoeld met bezorgde reacties. "De enquête die we onder onze 2200 leden hebben uitgezet loopt nog, maar op dit moment is het beeld dat 80 procent van de leraren het onveilig vindt om de scholen weer volledig te openen", zegt Peter Althuizen, voorzitter van Leraren in Actie in het NOS Radio 1 Journaal. "Onze leraren zijn bezorgd om hun eigen gezondheid, om die van de kinderen en die van mensen thuis."

Ook het Europese RIVM uit zorgen. Vandaag is er een briefing van het RIVM over het coronavirus en morgen debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van het coronavirus. Het openen van de scholen zonder maatregelen is tegen het advies van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding in. Het ECDC, het Europese RIVM, pleit juist vóór mondkapjes en afstand, ook bij scholieren.

Klassen met dertig tieners

Vorige week riep premier Rutte tijdens een persconferentie specifiek jongeren op zich aan de algemene maatregelen te houden. "Na die persconferentie denken we: hoe kun je jongeren vanaf 18 zo wijzen op die regels terwijl op middelbare scholen klassen met dertig 17- en 18-jarigen zitten?", vraagt Althuizen van vakbond LiA zich af.

De vakbonden Algemene Onderwijsbond en Leraren in Actie willen dat het kabinet ingrijpt. Althuizen maakt zich zorgen dat er een week voor opening nog onduidelijkheid is over het beleid. "Het is te weinig, te laat. Dit hadden ze al veel eerder kunnen voorzien."

Zorgen docenten middelbare scholen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie