Binnenland
EONOS

Yara van Kerkhof geniet van vrijspraak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Yara van Kerkhof geniet van vrijspraak

Shorttrackster Yara van Kerkhof kan zich weer helemaal op haar sport richten. Dopingagentschap WADA heeft het hoger beroep bij Sporttribunaal CAS omtrent haar afwijkende bloedwaarden ingetrokken. De winnares van olympisch zilver en brons in Pyeongchang heeft door een aangeboren hartafwijking ook een afwijking in de doorbloeding van haar longen. Dat levert afwijkende bloedwaarden op.

De internationale schaatsbond ISU vond in 2015 en 2016 twee afwijkende bloedwaarden in het biomedisch paspoort van Van Kerkhof. Er werd een tuchtzaak tegen haar gestart, maar ze werd vrijgesproken omdat er een duidelijke medische verklaring aanwezig was. Toch legde het WADA de zaak voor aan het CAS. Maar nu stelt het agentschap dat een combinatie van factoren ten grondslag ligt aan de afwijkende waarden.

Yara van Kerkhof kan weer lachen.mp3

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Van Kerkhof hoe hard ze heeft moeten werken om haar onschuld te bewijzen. Dat ze daarbij bijna automatisch in verband werd gebracht met doping deed haar veel pijn. "Het is afschuwelijk dat je naam daaraan verbonden wordt terwijl je echt onschuldig bent." De shorttrackster had veel steun van mensen om haar heen maar ook van mensen die ze niet kende. "Ik heb vooral daar mijn aandacht op gericht en niet op de negatieve berichten."

Net als vorig jaar zal ze ook in het komende seizoen proberen om de hele affaire op een positieve manier mee te nemen naar de baan. Toen wilde ze het in wat positiefs omzetten en er kracht uit te halen, nu is ze gewoon heel erg blij en kan ze zonder stress en ellende het ijs opstappen. "Dan kan ik doen wat ik eigenlijk het leukste vind, en dat is shorttracken."

Ster advertentie
Ster advertentie