Binnenland
AVROTROS

Door toenemende oorlogsdreiging zoekt Defensie naar nieuwe luchtmachtbasis in Overijssel

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Door toenemende oorlogsdreiging zoekt Defensie naar nieuwe luchtmachtbasis in Overijssel

Sinds de Russische invasie in Oekraïne staat de oorlog, volgens gedeputeerde Erwin Hoogland, "letterlijk aan de grenzen van Europa." De zoektocht naar ruimte voor straaljagers, munitieopslagplaatsen en oefenterreinen is als het aan hem en Defensie ligt noodzakelijk. De krijgsmacht kijkt bij het zoeken van een nieuwe basis naar Overijssel. De provincie ziet het wel zitten, maar omwonenden niet. "Waarom in kwetsbare natuur?"

Video niet beschikbaar

De mogelijke komst van Defensie zorgt voor onrust in Overijssel. Gedeputeerde Erwin Hoogland werkte jarenlang bij de krijgsmacht en vindt dat 'iedereen een bijdrage moet leveren' aan de nationale veiligheid. Ook boswachter Ben Vlaskamp heeft een militair verleden: "Maar een gezonde leefomgeving moeten we ook bewaken."

'Allemaal steentje bijdragen'

Defensie heeft haar oog laten vallen op drie zogenoemde 'zoekgebieden' in de provincie: een mogelijk oefenterrein voor het gebruik van springstof op de Sallandse Heuvelrug, dorpen als Weerselo en Dalfsen, waar in de buurt munitieopslagplaatsen zouden moeten komen, en de voormalige vliegbasis Twente, die als reservevliegveld zal dienen en waar F35-straaljagers gestald moeten worden.

Verantwoordelijk gedeputeerde Hoogland luistert welwillend naar de roep van Defensie om meer ruimte. "Als provincie Overijssel moeten wij onze eigen bijdrage aan de nationale veiligheid durven geven. De prijs voor de vrijheid moeten we met z'n allen betalen", vindt hij. "We kunnen niet zeggen: 'Zet het allemaal maar in Duitsland of Groningen neer.'"

Al 80 jaar in vrijheid

Tot vorig jaar bekleedde Hoogland verschillende functies bij Defensie, als hoofd operaties van de gemechaniseerde brigade en als militair strategisch adviseur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Ik heb zelf oorlogssituaties meegemaakt toen ik werd uitgezonden naar Bosnië, Macedonië, Irak en Afghanistan", vertelt hij daarover.

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie