Binnenland

Dwarslaesie-patiënt Juan kon zijn ouders weer in de ogen kijken: 'Dat is onbetaalbaar'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dwarslaesie-patiënt Juan kon zijn ouders weer in de ogen kijken: 'Dat is onbetaalbaar'

Een doorbraak in Rotterdam: wetenschappers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld waardoor mensen met een dwarslaesie weer kunnen staan en op termijn misschien wel lopen. Onderzoeker Sadaf Soloukey en deelnemer Juan Dekkers vertellen erover bij Stax&Toine.

"Het elektrische kastje is een soort pacemaker, het geeft elektrische pulsen af. Die legden we over een zenuwknoop in de rug heen", vertelt Soloukey. "En wat bleek, daarmee kan je een reactie opwekken van de spieren. En die zijn zelfs zo sterk, dat je er daadwerkelijk mee kan staan."

Na al die jaren zitten weer staan

Na een motorcrossongeluk brak Dekkers zijn rug en moest hij verder met een dwarslaesie. "Met zo’n onderzoek krijg je natuurlijk altijd hoop. Je denkt toch, wat nou als het lukt, maar ook, wat nou als het niet lukt? Daar moest ik wel even over nadenken, want daar moet je ook rekening mee houden."

Twee jaar geleden kreeg Dekkers het elektrische kastje in zijn rug geplaatst, voor vijf dagen: "Voortdurend komt er een kleine spanning op de zenuwen, om te kijken hoe mijn lijf daarop zou reageren. Uiteindelijk was het toch wel spannend of het nou ging lukken of niet." Maar het lukte: "Ik kon op eigen beenkracht weer staan, na al die jaren zitten."

Onderzoek gaat door

Een heel bijzonder moment, herinnert Dekkers. "Ik had het niet durven dromen. Je moet je voorstellen dat je na al die jaren je eigen ouders weer in de ogen aan kunt kijken. Dat is heel emotioneel, voor hen en ook voor mezelf. Ook omdat ik besefte hoeveel het ook betekent voor anderen die in hetzelfde schuitje zitten als ik."

Dat is precies waarom Soloukey doorgaat met onderzoeken. "We hebben nu vijf dagen gedaan en daarmee het principe bewezen. Nu wil ik weten wat er mogelijk is op lange termijn. Misschien kunnen we met meerdere zenuwknopen het wel zo programmeren dat je een looppatroon kunt opwekken. Dat is de stip op de horizon."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie