Binnenland
AVROTROS

Hoe creëren we een beetje liefde voor de Europese Unie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe creëren we een beetje liefde voor de Europese Unie?

Het gaat economisch hartstikke goed in Europa. Waarom voelt een groot deel van het volk dan geen liefde voor de Unie?

"In het perfecte plaatje van een wereldwijde internationale economie, zou iedereen migreren naar de plek waar zijn skills het meest nodig zijn", zegt professor doctor Govert Buijs in dr. Kelder en Co.

Kleine groep internationaal georiënteerd

Maar dat is niet de realiteit. "Er is een kleine groep die heel internationaal georiënteerd is. Die mensen reizen overal heen en migreren makkelijk. Maar een hele grote groep doet dat niet." Deze meeste mensen zijn lokaal georiënteerd, vaak met een praktische opleiding.


Hoe creëren we wat liefde voor de Europese Unie?

En die mensen, daar heeft de politiek niet genoeg aandacht voor. "We moeten die mensen niet gevoel geven dat zij er niet toe doen, omdat alles altijd maar over internationale verhoudingen gaat."

Duidelijk visie

En daar schiet het in beleid én communicatie tekort, wat dr. Buijs betreft. "De politiek moet een duidelijke visie neerzetten, over globale economie en politiek, over Europa. Waarom houdt Rutte niet eens in de zoveel tijd een toespraak over dit soort onderwerpen? Vanuit het torentje, net als hij deed tijdens covid."

Waar politici volgens Buijs mee moeten stoppen is Europa de schuld te geven als er hier iets mis gaat. "Beleidsmakers zeggen snel: dat moet van Europa, als makkelijk excuus. Dat is natuurlijk niet hoe het zou moeten gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie