Binnenland
NTR

Huzarensalade naar recept van de enige echte Holtkamp

foto: Huzarensaladefoto: Huzarensalade
  1. Nieuwschevron right
  2. Huzarensalade naar recept van de enige echte Holtkamp

"Huzarensalade is echt een banketbakkersgerecht", vertelt banketbakker Cees Holtkamp in Mangiare!. "Het is hartstikke lekker, maar je moet het wel precies goed maken, het luistert nauw."

Banketbakker Cees Holtkamp over zijn eerste huzarensalade: een jeugdtrauma

Ingrediƫnten huzarensalade

- 200 gram gaar kafsvlees
- 200 gram appel (Jonagold), geschild, klokhuis verwijderd
- 200 gram gekookte aardappelen
- 120 gram augurk, zonder vocht
- 1/2 uitje, zeer fijn gehakt
- peper
- zout
- mayonaise*
- 1 krop sla
- 2 eieren, hardgekookt

Bereiding

Snijd het vlees, de appel, de aardappels en de augurk in kleine stukjes. Meng het uitje erdoor en breng op smaak met peper, zout en mayonaise.

Verdeel de slabladeren op een schaal en schip de huzarensalade erop. Leg hier en daar wat dotjes mayonaise en strijk dit over de bovenkant van de salade uit. Garneer met plakjes hardgekookt ei, en desgewenst ook met tot waaiers gesneden augurken en plakjes tomaat.

Holtkamp: "Dep de stukjes augurk droog met keukenpapier, anders komt er te veel vocht in de salade."

Mayonaise

- sap van 1/2 citroen
- 2 eetlepels azijn
- 1 ei
- 1/2 liter zonnebloemolie
- 1 eetlepel mosterd
- 1 deciliter bouillon
- peper naar smaak
- zout naar smaak

Klop het citroensap, de azijn en het ei luchtig. Meng druppelsgewijs de zonnebloemolie erdoor. Roer de mosterd en de bouillon erdoor. Breng de mayonaise op smaak met peper en zout. Bewaar de mayonaise afgedekt in de koelkast.

Holtkamp: "Wij gebruiken bouillon om de mayonaise minder vet te maken; eventueel kan de bouillon worden vervangen door water."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie