Binnenland

20.000 nieuwe stamceldonoren na Laura's oproep om haar vriend Pim te 'redden'

NOS
foto: Eigen foto Pimfoto: Eigen foto Pim
  1. Nieuwschevron right
  2. 20.000 nieuwe stamceldonoren na Laura's oproep om haar vriend Pim te 'redden'

Dit voorjaar zouden de 29-jarige Pim en zijn vriendin Laura werk gaan maken van hun kinderwens. Maar ze begonnen op 1 mei aan de chemokuur van Pim. Hij kreeg een aantal weken geleden te horen dat hij een agressieve vorm van leukemie heeft. Alleen een stamceldonor kan hem helpen.

Vrijdag plaatste Laura van der Weide een oproep op Facebook met de vraag om hulp. "Mijn lieve vriend, mijn reismaatje, mijn rustige helft heeft een agressieve vorm van leukemie. (...) Ik hoop dat wij hem iets met zijn allen kunnen geven: een kans op een geschikte match en daardoor nog een kans op leven."

Laura's oproep om stamceldonoren werd massaal gedeeld: inmiddels staat de teller op 50.000. En daar merkt Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren, zeker ook iets van. Zij kregen sinds vrijdag zo'n 20.000 aanmeldingen binnen. "Vorig jaar hadden we er in het hele jaar 50.000. Dit is dus zeker opmerkelijk meer", zegt woordvoerder Bert Elbertse.

Nieuwe cellen

Laura vraagt mensen ook actief in haar Facebookpost om zich in te schrijven bij Matchis. Haar vriend ligt momenteel in quarantaine in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar krijgt hij een week lang een chemokuur van 24 uur lang. Door de chemokuur worden de bloedcellen in zijn lichaam gedood. De nieuwe bloedcellen moet hij krijgen van een donor. "Deze cellen zullen hopelijk zijn laatste, resterende leukemiecellen aanvallen en doden", schrijft Laura.

De 20.000 aanmeldingen bij Matchis bieden hoop, vertelt Elbertse. Maar de aanmeldingen betekenen niet meteen goed nieuws. "Allereerst zijn het aanmeldingen. Ongeveer een derde van de aanmeldingen stuurt niet het testsetje dat ze thuisgestuurd krijgen terug. Dat betekent dat die mensen niet officieel aangemeld zijn."

Daarnaast is het de vraag of er wel een match met Pim tussen de aanmeldingen zit. "Maar hoe meer mensen zich aanmelden, hoe groter de kans."

'Geweldig om te zien'

Elbertse vindt het geweldig hoeveel aandacht er zo voor stamceldonatie komt. "Het is een verschrikkelijk triest verhaal van Pim, maar het is geweldig om te zien hoeveel mensen hem willen helpen." Ook Laura hoopt dat er een match zit tussen alle helpende mensen. "Voor mij is hij mijn hele wereld."

Aanmelden als stamceldonor kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie