Binnenland

Meeste coronamaatregelen verlengd: 'Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Meeste coronamaatregelen verlengd: 'Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf'

[NOS] Er komt een lichte versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Toch blijven de meeste beperkingen tot in ieder geval 20 mei van kracht, zei premier Rutte vanavond op een persconferentie.

Politiek verslaggever Lars Geerts vatte het belangrijkste nieuws samen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanaf 11 mei mogen alle basisscholen weer open, net als het speciale basisonderwijs en de kinderopvang. Leerlingen zouden om en om les kunnen krijgen, de ene dag de ene helft, de andere dag de andere helft van de klas.

Sporten

Ook komt er meer ruimte voor kinderen om weer te sporten. Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 28 april buiten weer in teamverband trainen. Officiële wedstrijden blijven niet toegestaan.

Kinderen tussen 12 en 18 jaar krijgen eveneens meer ruimte om buiten te sporten. Ook voor deze leeftijdscategorie geldt dat officiële wedstrijden verboden zijn. Ook moeten zij anderhalve meter afstand houden.

Evenementen

Het geldende verbod op evenementen wordt verlengd van 1 juni tot 1 september. Rutte zei dat we de risico's van evenementen de komende maanden niet aankunnen.

De premier noemde Pinkpop, de Nijmeegse Vierdaagse en Zwarte Cross als voorbeelden van evenementen die niet kunnen doorgaan. Ook het betaald voetbal ligt tot het eind van de zomer stil. "En ja, dat is zuur. Maar we ontkomen er niet aan om dit offer met elkaar te brengen", zei hij.

Contactberoepen

Voor contactberoepen zoals masseur of kapper worden de bestaande maatregelen voorlopig niet versoepeld. "De onzekerheid voor deze groepen zijn nog te groot. Dat zit vooral in de vraag of persoonlijke beschermingsmiddelen voor deze groep nuttig en nodig zijn."

Worstelingen

Premier Rutte gaf aan flink geworsteld te hebben de afgelopen dagen. ''Ik wil zielsgraag zeggen tegen Nederland: er kan weer veel meer. Maar tegelijkertijd is dat ook heel eng en gevaarlijk. Stel nou dat je de maatregelen gaat versoepelen en het virus weer gaat pieken, dat willen we absoluut niet.''

Samenvatting van de persconferentie van 21 april

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie