Binnenland

Kromowidjojo als 'jonge, ontspannen vrouw' in WK-finale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kromowidjojo als 'jonge, ontspannen vrouw' in WK-finale

[NOS] Vanavond om 17.30 uur zwemt Ranomi Kromowidjojo in Boedapest de WK-finale op de 100 meter vrije slag. Na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro is ze weer helemaal terug, ziet ook bondscoach Marcel Wouda. Luister om 17.30 uur naar NPO Radio 1 en volg het live.

"Ik zie een ontspannen, jonge vrouw die héél veel zin heeft om die finale te zwemmen", zegt bondscoach Marcel Wouda. "Of ze weer op het niveau van Londen 2012 zit? Als je naar de tijden kijkt zeker, maar daar wil ze nog een schepje bovenop doen."

De 26-jarige Kromowidjojo werd vijf jaar geleden in Londen olympisch kampioen in een tijd van 53,00. Gisteren zwom ze in de halve finales met 53,09 de zevende tijd. Wouda: "Het zwemmen is gegroeid. Gaaf, want dat levert geweldige races op."

Dat betekent ook dat de concurrentie moordend is. Zo plaatste Sarah Sjöström zich voor de finale in een waanzinnige tijd van 52,44. En ook Simone Manuel, Pernille Blume en Mallory Comerford zwommen onder de 53 seconden.

"Echt bizar, zo hard wordt er gezwommen", zei Kromowidjojo vanmorgen, nadat ze door de series van de 50 vlinder was gekomen. "Er kan van alles gebeuren. We zullen zien, ik ga vechten."

Wat heeft Wouda gedaan om Kromowidjojo weer op haar oude niveau te krijgen? "Bij het trainingscentrum in Eindhoven hebben we een geweldig coachtrio staan (hijzelf, Patrick Pearson en Bibi Gulikers, red.) en dat heeft enorm veel plezier gebracht."

"We hebben ook een mooi programma voor haar neergezet, maar ik denk dat plezier heel belangrijk is in de dagelijkse trainingen", gaat Wouda verder. "Technisch gezien hebben we alleen haar slaglengte verlengd. Dat is het enige."

Ster advertentie
Ster advertentie