Binnenland

Meer coronabesmettingen, tijd voor strengere handhaving?

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer coronabesmettingen, tijd voor strengere handhaving?

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt toe. Het aantal besmettingen is in een week bijna verdubbeld: van 534 naar 987. Intussen steeg het percentage positieve tests met twee derde.

Het zogenoemde besmettingsgetal is gestegen tot 1,29. Het getal kent een onzekerheidsmarge, maar voor het eerst sinds 15 maart ligt die marge helemaal boven de 1. Daarmee lijkt de verspreiding van het virus dus sowieso toe te nemen, waarschuwt het RIVM.

Tegelijkertijd vinden meer mensen het moeilijk om zich aan de coronaregels te houden. 1,5 meter afstand houden en thuis blijven bij lichte klachten doet lang niet iedereen. Is het dan tijd om de regels strenger te handhaven?

Oproep

"Door deze cijfers naar buiten te brengen hopen we dat mensen wel begrijpen dat de maatregelen er niet voor niets zijn en ook nageleefd moeten worden", zegt Timen in Nieuws en Co. "Het is een oproep aan iedereen, houd je aan de regels."

Het RIVM noemt de cijfers verontrustend. "Als dit zo doorgaat, kunnen we het verliezen van het virus. Dit is een wake-upcall: we moeten niet zo verder", zegt Timen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie