Naar homepage
Binnenland

Vandaag 6 augustus om 19.00 uur weer een persconferentie van Mark Rutte

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag 6 augustus om 19.00 uur weer een persconferentie van Mark Rutte

[NOS] De persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, waarbij de bewindslieden een update geven over het coronavirus in Nederland en maatregelen aankondigen of juist terugdraaien, is terug.

Of dit een hele nieuwe reeks wekelijkse persconferenties inluidt, zoals van 9 maart tot 3 juni, is afwachten. Vooralsnog lijkt het te gaan om één ingelaste persconferentie, ingegeven door het oplopende aantal besmettingen en politieke druk om het kabinet daarom eerder terug te laten keren van reces. Wat kunnen we verwachten?

Schrappen introductieweken

De synopsis die de Rijksvoorlichtingsdienst geeft is niet heel concreet. Rutte en De Jonge zullen de algemene situatie "duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio's en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen". Toch is er al wel wat informatie gelekt.

Het belangrijkste is dat er nieuwe maatregelen lijken te komen. Eerder meldden bronnen in Den Haag dat het schrappen van de introductieweken voor studenten van het hbo en universiteiten daar een van zou zijn, maar daar is het kabinet van teruggekomen. De introductie op universiteiten kan onder een aantal strikte voorwaarden doorgaan, ontgroeningen bij studentenverenigingen zijn wel van de baan.

Procentueel gezien doen de meeste nieuwe besmettingen zich voor bij 20- tot 29-jarigen en studentensteden Amsterdam en Rotterdam de belangrijkste nieuwe coronahaarden zijn. De GGD's zien de introductieweken dan ook als groot risico voor het verder verspreiden van het virus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schiphol

Verder is het kabinet van plan een teststraat te openen op Schiphol. Daar kunnen reizigers die terugkomen uit een risicogebied zich laten testen. Vooralsnog is dat niet verplicht, omdat dat juridisch niet mogelijk is, net zo min als het verplichten van reizigers om thuis in quarantaine gaan.

Met de teststraat wil het kabinet de drempel voor terugkeerders verlagen om zich toch te isoleren bij thuiskomst. Door ze twee keer in korte tijd te testen en daarmee besmetting uit te sluiten, kan de quarantainetijd verkort worden.

Plaatselijke avondklok

Het is niet waarschijnlijk dat er vanavond landelijke maatregelen aangekondigd worden. De verschillen in besmetting tussen regio's zijn daarvoor te groot. In Zuid-Holland waren er de afgelopen twee weken bijvoorbeeld 33 besmettingen per 100.000 inwoners, terwijl dat in Drenthe maar 1 per 100.000 was.

Rutte en De Jonge zullen naar verwachting wel vertellen hoe lokale bestuurders met het virus om kunnen gaan. Ze zouden bijvoorbeeld kroegen kunnen sluiten of een avondklok kunnen instellen. Burgemeesters willen al een tijdje dat het kabinet met een landelijke richtlijn komt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie